Digitaal, akoestisch, hybride, silent-akoestisch, trans-akoestisch of zelfspelend?

18 juni 2020 - Benjamin Bertels

De piano als instrument maakte de afgelopen jaren een grote evolutie door. Akoestische piano’s bedienen via apps, digitale piano’s met akoestische klavieren of piano’s die je vanuit je luie stoel kan laten spelen? Vandaag kan alles! Hier kom je te weten wat de grootste verschillen zijn aan de hand van enkele vergelijkingen. 

Akoestisch versus digitaal: het mechaniek.

Het meest voorkomende verschil tussen akoestische en digitale piano’s is de mechaniek en het geluid.

Met het mechaniek bedoelen we de touché of aanslaggevoeligheid van het instrument. In alle digitale piano’s zit een mechaniek die een akoestische mechaniek probeert na te bootsen. Hierbinnen kan je twee grote categorieën van elkaar onderscheiden: digitale piano’s met plastic toetsen of houten toetsen. Binnen de houten toetsen kan je dan nog een onderscheid maken tussen korte of lange houten toetsen. Hoe langer, hoe groter de hefboom, hoe subtieler je erop kan spelen.

Wanneer je wil investeren in een digitale piano, zullen wij (en vele pianodocenten) jou adviseren om te kiezen voor een houten mechaniek. Je kan al een digitale piano met houten toetsen bezitten vanaf €1.500,- of €50,- per maand via onze huurkoopformule.

Akoestisch versus digitaal: het geluid.

Het geluid van een digitale piano wordt afgespeeld door speakers. Bij een akoestische piano wordt de klank opgewekt door de hamers die tegen de snaren slaan. De trillingen van de snaren worden doorgegeven aan de zangbodem die de klank zal versterken.

Van waar komt het geluid dan bij een digitale piano? Een sample. Een sample is eigenlijk een eerder opgenomen of gegenereerd geluid dat je via een digitale piano kan afspelen op basis van hoe hard of zacht je speelt.

Ook wat het geluid betreft kan je twee categorieën onderscheiden: een geluid dat opgenomen werd van een echt instrument (Yamaha & Kawai) en een sample die heel erg goed lijkt op een piano (Roland).

Akoestisch versus digitaal: connectiviteit.

Vandaag kunnen vele akoestische piano’s wat digitale piano’s kunnen en omgekeerd.
De akoestische piano anno 21ste eeuw kan voorzien worden van een silent-systeem waardoor hij alles kan wat een digitale piano ook kan. Je kan dan ook spelen met een hoofdtelefoon, hebt toegang tot vele extra samples en kan je tablet of smartphone via Bluetooth connecteren. Bovendien kan je jezelf opnemen om vervolgens je opnames te exporteren naar je computer en de delen via sociale media!

Samengevat heb je bij aankoop van een akoestische (nieuw of tweedehands) vanaf het begin de juiste mechaniek onder je vingers. Vanuit pedagogisch standpunt is het daarom beter om voor een akoestische piano te kiezen.

Bruikbare Apps

De hybride piano: het beste van twee werelden.

Hoewel een houten mechaniek in digitale piano’s een goede keuze zou zijn, bestaat er nog een beter alternatief: de hybride piano. Deze heeft alle voordelen van een digitale piano zoals top sampling, top speakers en tegelijkertijd een échte akoestische mechaniek voor een ultieme ervaring.

 

"De hybride piano is een digitale piano met een mechaniek van een akoestische piano."


Binnen deze hybride piano's zijn er twee soorten. Enerzijds heb je de Yamaha Avant Grand NU1X of Kawai Novus 5 die zijn uitgerust met een echte buffetmechaniek. Anderzijds heb je hybride piano's die voorzien zijn van een vleugelmechaniek zoals de Yamaha Avant Grand N1XN2 of N3X of de Kawai Novus NV10.

Deze instrumenten hebben daarbovenop de meest kwalitatieve sampling: een echt pianogeluid opgenomen van de Yamaha CFX of Shigeru Kawai concertvleugels.

De stap naar een silent-piano (akoestisch instrument voorzien van dezelfde voordelen als een digitale piano) is zeker niet ver meer. Je kan al een silent-piano hebben voor om en bij de €5.700,- terwijl de basis hybride piano's starten rond de €4.400,-.

Wil je het verschil tussen een hybride en een silent-piano eens ervaren? Loop gerust eens binnen in één van onze showrooms bij jou in de buurt.

Silent- en transakoestische piano's

Via digitale piano's kan je vaak je smartphone draadloos connecteren om muziek door de speakers van je instrument af te spelen.

Zoals hierboven reeds toegelicht, zal de touché (mechaniek) van een digitale piano steeds een imitatieklavier zijn, tenzij je naar een hybride instrument uitkijkt. Maar bij hybride instrumenten heb je dan nog steeds een digitale klankopwekking.

Wil je toch de authentieke klankopwekking door middel van snaren en zangbodem, maar tegelijkertijd alle voordelen van een digitale piano, kies dan voor een stil-akoestische piano. Op elke nieuwe akoestische piano kan een silent-systeem voorzien worden.

Wanneer je het silent-systeem aan zet, belet je de hamers van tegen de snaren te slaan en voelen de sensoren in de toets en hamersteel hoe hard of zacht je speelt. Vervolgens wordt er een sample - al dan niet opgenomen van een echte akoestische vleugelpiano - afgespeeld.

 

"Een silent-piano is een akoestisch instrument met alle voordelen van een digitale piano.
Een hybride instrument is een digitale piano met een mechaniek van een akoestisch instrument."


Als het silent systeem ook de zangbodem van de akoestische piano als "luidspreker" gaat gebruiken om elektronisch opgewekte klanken te versterken, spreken we van een transakoestische piano. Zowel Yamaha als Kawai kunnen een aantal van hun modellen hier optioneel mee uitrusten. Denk bijvoorbeeld aan de Yamaha U1 TransAcoustic of Kawai K300 AURES. Ook op vleugelpiano's zoals de Yamaha GC1TA2 PE TransAcoustic kan een transakoestisch systeem voorzien worden.

Zelfspelende piano's

Een "player"-systeem zorgt ervoor dat een akoestische piano uit zichzelf speelt, compleet met bewegende toetsen. Dit kan gezien worden als de moderne en geëvolueerde versie van de piano met rollen van begin 20ste eeuw. Het systeem laat optioneel ook toe het pianospel op te nemen, en achteraf weer te laten afspelen. De piano kan bovendien gesynchroniseerd worden met iPad, iPhone, Smartphone of laptop. Deze perfecte mix van traditie en innovatie zorgt voor een totale multimedia ervaring!

Een piano die met dit systeem is uitgerust, kan ten volle worden benut: ze kan net als elke piano door de pianist worden bespeeld, maar als de pianist even weg of met verlof is, zorgt het pianomation-systeem voor live pianomuziek. In restaurants, hotelbars en -recepties maar ook bij u thuis zorgt de spelende piano altijd voor de juiste sfeer. Via uw iPad, iPhone, Smartphone of laptop kan u een complete muziekbibliotheek in alle genres raadplegen (klassiek, jazz, dinner music ...), ingespeeld door bekende pianisten.

Bij Piano's Maene kan je terecht voor alle beschikbare player systemen op de markt. We bouwen in onze eigen atelier de systemen van QRS in in de meeste akoestische buffet- en vleugelpiano's, maar hebben ook de Yamaha Disklavier (met als nieuwste generatie "Enspire") en als kers op de taart de Steinway & Sons Spirio-r waarbij je in de hoogst mogelijke resolutie jezelf kan opnemen en laten afspelen door de piano. Het ingenieuze Spirio-r systeem van Steinway & Sons laat je toe om je zelfgemaakte opnames achteraf te bewerken via de Spirio-r applicatie voor Apple en te delen met de rest van de wereld via livestream.

Wil je de verschillen tussen de piano's live ervaren? Neem dan contact op of spring binnen in één van onze showrooms of stel je vraag via de chat rechts beneden op je scherm!