Geluidsoverlast; hoe pianospelen de buren kan bezwaren

27 oktober 2020 - Rutger Klaaijsen

Graag wil je zonder beperkingen spelen, helaas is dat niet altijd mogelijk. De meeste van ons hebben buren waar rekening mee gehouden moet worden. Hier zijn een aantal opties en tips.

Ah! Even lekker piano spelen op de vroege zondagochtend. Als voorgerecht een paar toonladders. Het hoofdgerecht; de vlooienmars zonder een consequent ritme. Dan! Als dessert, om de vingers bij af te likken, op de eerste 7 noten van Für Elise blijven haken. Uiteraard gespeeld op een valse piano.

Hoewel het misschien verleidelijk is om dit te doen als je de buren niet mag, raden wij dit niet aan. Dit soort streken eindigen regelmatig op ‘De Rijdende Rechter’. Twee mensen die staan te schreeuwen en een partner die zich kapot schaamt dat het zo ver gekomen is.

Voorkomen is beter dan genezen

Dus, je hebt besloten je buren te vriend te houden! Goed plan! Maar hoe pak je dat aan? Allereerst raad ik aan om gewoon eens te praten met de buren. Spreek bijvoorbeeld af dat je na 21:00 niet meer gaat spelen. Dat helpt al een heleboel. Sommige mensen vinden het juist leuk om een beetje piano muziek te horen. De kans bestaat ook dat de buren het niet mooi vinden. Hier hebben wij een aantal oplossingen voor.

Spelende kinderen

Studiepedaal of moderator

Deze functie zit tegenwoordig in bijna elke piano. Dit zorgt er voor dat de piano een heel stuk stiller speelt. Wat gebeurt er dan precies? Een metalen of houten lat hangt boven de hamers, hierop zit een lap vilt bevestigd. Wanneer de functie geactiveerd wordt, kantelt de lat naar voren. Het vilt komt dan tussen de hamers en de snaren. De hamers slaan op het vilt de snaren aan. Deze functie maakt de piano een stuk zachter.

Sordinopedaal of moderator

Piano onderzetters of sokkels

Dit zijn schoteltjes die je onder de pianowielen of poten kan zetten. Sommige sokkels dempen wat van het geluid, bijvoorbeeld de rubberen teflon sokkels. Het contactgeluid met de vloer kan hierdoor verminderen. Dit is vooral handig als je rekening moet houden met de onderburen. Een kleed onder de piano kan helpen.

Sokkel of piano onderzetter

Akotherm GG

Akotherm GG is een stevige polysterwolplaat met een extra hoge densiteit. Dit moet je op maat snijden en achter de piano verwerken tussen de rastbalken. Dit is verreweg de meest effectieve manier om het geluid van een akoestische piano te dempen. Als je handig bent, dan kan je deze klus zelf uitvoeren. Uiteraard kunnen wij hierbij helpen.

Als dit te duur is dan zou je een doek of deken achter de piano kunnen hangen. Dit is minder effectief, maar wel goedkoper.

Silent piano

We hebben het hier wel eens eerder over gehad. Deze piano kan volledig stil gemaakt worden. Je doet een hoofdtelefoon op en je hoort een digitaal gesampled geluid. Klik op de knop om hier meer over te leren.

Silent piano's en meer

Ten slotte

Een akoestische piano in huis, da's altijd een beetje aanpassen en zoeken. Maar je buren te vriend houden is meestal écht wel de inspanningen waard. Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op

Contact opnemen