Stemmen, een gevoelige snaar

1 oktober 2020 - Rutger Klaaijsen

De vraag die bijna elke klant in de winkel stelt is: “Hoe vaak moet een piano nou gestemd worden?” Met een glimlach adviseren wij u dan ons matra: Minimaal 1x per jaar en het beste zou zijn, 2 á 3 keer per jaar. Waarom? Dat leg ik je graag uit.

Wat is pianostemmen eigenlijk?

Wij hebben allemaal stemrecht en dat is maar goed ook. Onze voorouders hebben hier hard voor gestreden. Piano’s en vleugels hebben dat recht helaas nog niet. Het is aan de eigenaar om te kiezen of ze gestemd mogen worden. Set your instrument free! Power to the piano! Als piano’s zouden mogen stemmen dan zou de A440 partij het zeer goed doen in de Nederlandse politiek.

Een piano of vleugel heeft snaren die vast zitten aan stempennen. De stempennen kunnen aangedraaid worden om de spanning van het instrument te verhogen of te verlagen.

De pianostemmer zorgt ervoor dat de stemming weer op de gewenste toonhoogte staat en het instrument weer mooi gaat klinken. Stemmen is niet alleen een handeling de piano mooi doet klinken, het is tegelijkertijd ook onderhoud en een voorwaarde om de kwaliteit van het instrument op peil te houden.

Waarom 2x per jaar laten stemmen?

Een autoband loopt na verloop van tijd leeg en moet weer opgepompt worden. Er wordt zelfs geadviseerd om dit maandelijks te doen. Een piano wordt erg beïnvloed door de luchtvochtigheid. Het hout in een piano ‘werkt’. Als het vochtig is zet het hout uit, als het droog is dan krimpt het hout juist. Dit natuurlijk fenomeen veranderd dus de spanning die op de snaren staa. In de zomer is de lucht vochtiger en zal de stemming hoger staan. In de winter is het droger en zal de stemming zakken.

Idealiter staat een piano op 440Hz. Het is natuurlijk niet erg als dit een klein beetje afwijkt. Concertvleugels worden vaak juist op 442 Hz gestemd om een meer ‘briljante toon’ te creëren voor grote zalen maar voor thuis zal dat niet echt nodig zijn. Vanwege de veranderingen in de zomer en winter adviseren wij dus 2x per jaar. Onze pianostemmers houden de hoogte van de stemming bij, van de luchtvochtigheid en overige bijzonderheden.

Lees hier meer over luchtvochtigheid
Concertstemmen

Waarom minimaal 1x per jaar laten stemmen?

Ookal speelt u niet veel is het belangrijk om jaarlijks de piano te laten stemmen. De kwaliteit van een piano gaat er op achteruit als die niet gestemd word en wordt minder aantrekkelijk om op te spelen (het instrument zal minder aangenaam klinken). De piano blijft dan maar staan terwijl dunne laagjes stof haar bedekken als een deken die een winterslaap doet vermoeden. Voorkom dit! Houd de piano goed op peil zodat je altijd kan genieten van spelen wanneer het uitkomt. Een goed gestemde piano prikkelt en motiveert je om meer te gaan spelen.

Hoe vind ik een goede pianostemmer?

Verrassing! Wij hebben een groot team van ervaren pianostemmers en technici die voor jou klaarstaan! Ook als het gaat om het onderhouden van je piano of vleugel. Wij komen door heel Nederland en België. Hebben wij jou in de de juiste stemming gebracht? Hebben wij de juiste toon gezet? Klinkt dit als muziek in de oren? Neem dan contact met ons op via mail of telefoon, of vraag je stembeurt online aan!

vraag online je stembeurt aan
Pianostemmen aan huis