Tweedehands piano of vleugel kopen

9 oktober 2020 - Rutger Klaaijsen

Marktplaatsparels, kringloopdiamanten, opa's erfstuk (inclusief kandelaartjes) en de buurman z’n kindje. Als jij, net zoals ik, af en toe eens op Marktplaats op zoek gaat naar een koopje, dan weet je vast ook wel dat je soms een kat in een zak koopt. Met piano's is dat zeker niet anders. Maar een beetje spanning is goed toch? Of ligt het toch anders?

Voorkomend senario

Een Marktplaats piano voor 150 met een aantal gebruikssporen en uiteraard bruin. “Ach een beetje poetsen en laten stemmen, dan is het wel weer goed. Samen met een paar vrienden ga je de piano ophalen. Er wordt een aanhangwagen gehuurd. Met veel bloed, zweet, creatief vloeken en tranen staat de piano eindelijk in de huiskamer. Nu nog even de piano laten stemmen! 

Een paar weken later komt de pianostemmer langs. De stemmer kijkt in de piano en voelt de bui al hangen. Terwijl hij de piano opent, vertel jij trots hoe je aan het instrument bent gekomen en hoeveel moeite het heeft gekost om de piano in huis te krijgen. Hij probeert te stemmen maar het lukt niet. Er is te veel met het instrument aan de hand om het fatsoenlijk te kunnen stemmen. Het bedrag wat hij noemt om alles weer redelijk netjes te krijgen is al even duur als een nieuwe piano. Heb je er alsnog niks aan!

Helaas een veel voorkomend horrorverhaal. Sommige piano’s zijn nog wel in een redelijke staat, maar vaak moet er te veel werk in worden gestoken om er weer een redelijk fatsoenlijk spelende piano van te maken. Een vrij groot risico dus, als je geen idee hebt wat je koopt. 

Marktplaats piano

“Maar nieuwe piano’s zijn mij veel te duur!”

Voor iemand die nieuw is in de pianowereld zal het misschien even schrikken zijn. Nieuwe piano’s kosten al snel 4.000 (als het degelijke kwaliteit mag zijn). Het is dan ook niet zo gek dat iemand dan gaat kijken naar een goedkopere optie. Een tweedehands piano is dan wel een goede optie mits het instrument weer helemaal in orde is. Dat laatste kan niet onderschat worden 

 

Meer over restaureren
Gereviseerd gerestaureerd

“En hoe weet ik zeker dat ik een goede tweedehands piano koop, meneer de adviseur?”

Er zijn voor pianobedrijven keurmerken! De Nederlandse Piano- en Muziekinstrumentenbond (NPMB) is een mooi voorbeeld. Je kan met een gerust hart een gebruikte piano kopen bij een winkel die is aangesloten bij deze organisatie. Let dan alsnog altijd goed op bij het kopen van een tweedehands piano of vleugel. Vraag altijd even aan de verkoper wat er mee gebeurd is en kijk ook even in de piano

NPMB

Voordelen van een tweedehands piano of vleugel

Misschien heb je wel het instrument van je dromen in gedachten. Een Steinway & Sons A-188 bijvoorbeeld. Dit zijn instrumenten die aardig in prijs kunnen oplopen omdat ze handgemaakt zijn. Koop je een tweedehands gereviseerde Steinway dan is deze al een stuk goedkoper en heb je wellicht toch jouw droominstrument voor een betaalbare prijs. Er vanuit gaande dat het instrument goed gereviseerd is.  

 Wij geven op onze occasion piano’s en vleugels nog eens 5 jaar garantie. Dat is net zo veel garantie als wij op een nieuw instrument geven. Dit doen wij, omdat wij weten dat het een goed instrument is wat wij hebben gereviseerd en dus garant staat voor kwaliteit. 

Even samenvatten

Een nieuw instrument kost simpelweg wat meer dan een gebruikte. Zoek je een goedkoper instrument dat kwalitatief in orde is? Dan is tweedehands een optie.  Indien een tweedehands instrument eigenlijk te duur is, kijk dan eens naar het huren of huurkopen van een piano of vleugel bij ons.  

Kan je een piano overnemen van iemand? Vraag dan eens een expert er naar te kijken en blijf kritisch! Vraag je zelf eens af waarom een piano zeer goedkoop word aangeboden. Als het te mooi is om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook zo. Zelfs als Beethoven er op heeft gespeeld!

Tweedehands piano's of vleugels bekijken
Tweedehands piano