Digitaal, akoestisch of iets ertussenin?

  • Akoestische piano
  • Digitale piano
  • Hybride piano
  • Koopadvies

De piano als instrument maakte de afgelopen jaren een grote evolutie mee. Akoestische piano’s bedienen via apps, digitale piano’s met akoestische klavieren of piano’s die je vanuit je luie zetel kan laten spelen? Vandaag kan alles! 

Essex buffetpiano
Een heikel punt: het klavier

Een heikel punt: het klavier

Misschien wel het belangrijkste verschil tussen akoestische en digitale piano’s is de mechaniek. Bij een akoestische piano is dat een vrij complexe mechaniek met riempjes, opstoters en veertjes, die de kracht van je vingers omzet in de beweging van de hamer, die op zijn beurt de snaren aanslaat. Het duurt wel even eer je die machinerie als pianist onder de knie krijgt!

In alle digitale piano’s zit (meestal) een volledig ander soort mechaniek, die het gevoel van een akoestische mechaniek moet nabootsen. Het ene klavier slaagt daar al beter in dan het andere. Er zijn grote verschillen tussen de kwaliteit en het realisme van verschillende digitale mechanieken.

Bovendien speelt persoonlijke voorkeur ook een rol. Over het algemeen geldt: you get what you pay for! Het is verstandig om de verschillende mechanieken zelf eens te proberen, dat kan bijvoorbeeld in een van onze vestigingen! Wanneer je wil investeren in een digitale piano, zullen wij (en vele pianoleerkrachten) jou adviseren om te kiezen voor een mechaniek met houten toetsen of/en een grote toetslengte. Dergelijke piano's beginnen vanaf +- 1.500 euro (voor stagepiano's), of vanaf 50 euro per maand via onze huurkoopformule.

Om het mechanische "probleem" op te lossen, bouwen Yamaha en Kawai hybridepiano's. Deze instrumenten bevatten een volledige akoestische mechaniek die digitaal wordt uitgemeten. Zo garanderen ze dat de piano erg realistisch aanvoelt en reageert.

zangbodem van een Steinway piano

de klank: een wereld van verschil

Bij een akoestische piano wordt de klank opgewekt door de hamers die tegen de snaren slaan. De trillingen van de snaren worden doorgegeven aan het hart van piano: de zangbodem! Vele bewegende onderdelen, een groot klankbord en honderden trillende snaren - een piano digitaliseren is een hele klus!

Het geluid van een moderne digitale piano bestaat uit een combinatie van sampling (meerdere opnames met verschillende microfoons per noot, opgenomen op een echte piano) en modeling, een soort complexe vorm van klanksynthese. De meeste piano's van Roland gebruiken zelfs enkel de SuperNATURAL modeling-technologie - er komt zelfs geen sampling meer aan te pas. 

Uiteraard spelen ook de speakers een grote rol. Digitale piano's hebben meestal tussen de 2 tot 6 speakers. Deze zijn erg belangrijk voor de beleving van de pianist. Voldoende wattage - kracht dus - is nodig om in de buurt te komen van de dynamiek van een echt instrument. Meer speakers zorgt ervoor dat de klank van de bassen, het middenregister en het hoog afzonderlijk versterkt kunnen worden, wat de klankkwaliteit ten goede komt. 

♭♩