Steinway & Sons: to build the best piano possible

  • Akoestische piano
  • Innovatie
  • Evolutie van de piano
  • Piano inspiratie

In de wereld van piano’s zijn er maar weinig namen die zo klinken als Steinway & Sons. In 1853 richtte de Duitser Heinrich Engelhard Steinweg, die toen door het leven ging als Henry E. Steinway, het bedrijf op in New York. Sindsdien is Steinway dé referentie voor pianobouw. Piano’s Maene is niet alleen exclusief verdeler van het merk in België en Nederland, maar restaureert en reviseert ook Steinway piano’s. Daarom willen we hier de geschiedenis van het bedrijf en de kwaliteit van haar piano’s verder toelichten.

Henry E. Steinway in his workshop
Steinway Mania

Een korte geschiedenis

Henry Steinway groeide op als zoon van een meubelmaker in Seesen, Duitsland. Daar bouwde hij reeds piano’s onder de naam Steinweg. In 1850 emigreerde hij met 7 van zijn 9 zonen naar de Verenigde Staten omwille van de onrustige economische en politieke situatie in zijn thuisland. De oudste zoon C. F. Theodore zette de bouw in Duitsland verder en richtte in 1880 de Steinway fabriek op in Hamburg. Zo konden de hoge importtaxen vermeden worden en stonden ze dichter bij hun Europese klant.

De eerste grote internationale erkenningen voor Steinway kwamen er op de wereldtentoonstellingen van 1867 in Parijs en 1876 in Philadelphia. Daar won het telkens gouden medailles. De moderne piano zoals we die vandaag kennen, was geboren. In de volgende jaren bleef het succes van Steinway groeien ondanks socio-economische strubbelingen. Steinway werd hofleverancier van veel monarchen, zoals Queen Victoria, maar kreeg ook erkenning van pianisten zoals Franz Liszt.

Ondanks de Great Depression in de jaren ‘30 en de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog, kwam productie opnieuw op volle toeren in de loop van de 20ste eeuw. Talloze legendarische pianisten, zoals Vladimir Horowitz, Annie Fischer, Duke Ellington... associeerden zich met de naam Steinway & Sons en werden zo ambassadeurs van het merk, de zogenoemde Steinway Artists. Ook vandaag kiezen pianisten wereldwijd voor Steinway om het beste van zichzelf te geven tijdens concerten of wedstrijden met als één van de voornaamste voorbeelden de Koningin Elisabethwedstrijd.

Continuous Rim Bending

Ongeziene kwaliteit en innovatie

De kwaliteit van een piano wordt bepaald door 3 factoren: ontwerp, materiaal en vakmanschap. Het ontwerp is de basis waarvan alles vertrekt. Sinds het ontstaan van het bedrijf zijn meer dan 140 patenten op naam van Steinway & Sons gezet. Het merendeel hiervan werd reeds ontwikkeld in de 2e helft van de 19e eeuw. Dit getuigt van de toekomstvisie die de bouwer had. Behalve respect voor traditie, zetten zij zich ook in voor innovatie.

De ontwikkeling van het gietijzeren frame maakte het mogelijk een veel grotere spanning te zetten op de snaren. Dit zorgde ervoor dat de bassnaren gekruist konden worden over de snaren in het middenregister en de discant (hoge noten). Het was Steinway die dit kruissnarige principe populariseerde. Dit stuk Steinway DNA maakt nu deel uit van elke moderne piano. Men combineert dit principe met een dwarse oriëntatie van de houtnerven in de zangbodem, waardoor het geluid over een groter oppervlak voortgeleid kan worden.

Het Sitka sparrenhout dat gebruikt wordt voor de zangbodem wordt streng geselecteerd en is afkomstig uit Noord-Amerika. Het microklimaat daar zorgt voor hout van de hoogst mogelijke kwaliteit. Dit kan je zien aan de densiteit van de jaarringen.

Atelier Maene

Het gebruik van de duplex scale zorgt voor een bijkomende dimensie aan klank door de sympathische resonantie van de anders ‘dode’ uiteinden van de snaren.

Verder maakt Steinway voor de bouw van hun piano’s gebruik van een uniforme binnen- en buitenkast. Dit wordt continuous rim bending genoemd. Op die manier gaat een minimum aan geluidsenergie verloren.

De geluidsgolven worden via de diafragmatische zangbodem ongehinderd doorgegeven aan de kast, die mee vibreert.

Ook het stemblok is gepatenteerd. Het hexagrip pinblok bestaat uit 6 lagen hardhout. Opeenvolgende lagen mahonie, beuk en esdoorn (hard rock maple) worden aan elkaar gelijmd met de nerven haaks op elkaar. Zo kan een betere fixatie van de stempinnen bekomen worden met een stabielere stemming tot gevolg.

De verticaal gelamineerde brug zorgt dan weer voor een ononderbroken doorgeleiding van het geluid van snaar tot zangbodem.

Steinway patent

Meer dan 140 patenten

Helmholtz resonatoren, speciaal gevormde openingen in het gietijzeren frame van de piano, versterken specifieke frequenties voor een nog betere klank. Hermann von Helmholtz was een Duitse fysicus en wiskundige.

Het tubulaire/buisvormige metalen frame van de pianomechaniek draagt door zijn combinatie van hout en metaal bij aan de stabiliteit van de mechaniek en de beste fixatie van de hamers.

De pianomechaniek en het klavier worden bovendien geproduceerd door Renner en Kluge respectievelijk. Deze 2 bedrijven zijn reeds decennialang toonaangevend in hun eigen vak. Om erop te waken dat alle toeleveranciers voldoen aan de strikte kwaliteitseisen van Steinway, heeft de pianobouwer deze 2 Duitse bedrijven overgenomen. Samen met de eigen gieterij voor de frames heeft Steinway zo een verticaal geïntegreerde productie en kunnen ze de kwaliteit van hun instrumenten blijven waarborgen.

Het totaal van deze elementen, waarvan vele nu geïncorporeerd zijn in piano’s van andere merken, zorgt ervoor dat Steinway & Sons piano’s de maatstaf zijn waar ieder merk zich aan spiegelt. Echter door de combinatie van vakmanschap en ervaring, het ontwerp met zijn vele patenten en de zorgvuldig gekozen materialen, is Steinway & Sons de voorkeur van concertzalen en menig pianist

Steinway & Sons tweedehands

Duurzaamheid en restauratie

De combinatie ontwerp, materiaal en vakmanschap zorgt niet enkel enkel voor de mooiste klank en het fijnste speelgevoel, maar ook voor duurzaamheid over de generaties heen. Gezien het ontwerp van de moderne Steinway sinds 1890 weinig gewijzigd is, betekent dit dat veel onderdelen van oudere piano’s nu nog gemaakt worden en beschikbaar zijn.

Het is steeds de moeite waard om oude Steinways te restaureren. Behalve exclusief verdeler, zijn we erkend restaurateur van deze instrumenten. Afhankelijk van de leeftijd, gebruik en onderhoud van het instrument, is revisie van hamerkoppen en mechaniek wenselijk om niet te zeggen noodzakelijk. Soms moet de piano gerestaureerd worden, waarbij een herstel van de zangbodem en/of meubel, vervanging van onderdelen (stemblok, snaren)... zich opdringt. Dit is een zeer arbeidsintensief proces, waarbij we zelf stukken produceren of bij Steinway Hamburg bestellen.

Oudere piano’s kunnen veel mensen bekoren, niet enkel door hun unieke klank, maar ook door hun uitzonderlijke uitstraling en karakter. Indien u op zoek bent naar een piano, geef ook deze juweeltjes zeker een kans.

Steinway Gallery

'To build the best piano possible'

Wij hopen met deze blog te verduidelijken waarom Steinway & Sons is kunnen uitgroeien tot de grootste naam in de geschiedenis van pianobouw. Hun motto is dan ook sinds aanvang 'To build the best piano possible'.

Indien u graag de instrumenten van dichtbij ervaart, bent u steeds welkom in één van onze showrooms. Tijdens de bedrijfsbezoeken die wij enkele keren per jaar organiseren, kan u naast de instrumenten ook ons atelier bezoeken. Daar zal één van onze collega’s u alles uitleggen over de bouw van Steinway piano’s en uw prangende vragen beantwoorden.

♭♩