Vaak gestelde piano vragen

  • Akoestische piano
  • Koopadvies
  • Onderhoud
  • Piano advies voor beginners
  • Piano inspiratie

Wij krijgen dagelijks veel vragen over buffetpiano’s en vleugelpiano's. Al onze collega’s helpen graag met het beantwoorden. Om toch iedereen snel te kunnen helpen hebben wij hier een lijst van meest gestelde vragen.

- Geschreven door Rutger Klaaijsen

De leukste vraag die ik zelf ooit heb gekregen ging over een vleugel. Een man kwam bij mij in de winkel, ging achter een vleugel zitten en vroeg: “hoe bestuur ik deze auto?” De beste man had nog nooit in zijn leven een piano of vleugel gezien. Na een korte uitleg en een klein stukje spelen was hij uiteindelijk toch een klein beetje teleurgesteld. Hij hoopte een zeer unieke auto te vinden.

Vragen over pianos?

De leukste vraag die ik zelf ooit heb gekregen ging over een vleugel. Een man kwam bij mij in de winkel, ging achter een vleugel zitten en vroeg: “hoe bestuur ik deze auto?” De beste man had nog nooit in zijn leven een piano of vleugel gezien. Na een korte uitleg en een klein stukje spelen was hij uiteindelijk toch een klein beetje teleurgesteld. Hij hoopte een zeer unieke auto te vinden.

Zangbodem van een vleugel

1. Waarom is een piano zo zwaar?

Een piano of vleugel is uitgerust met een gietijzeren frame. Dit frame draagt een heleboel spanning van de stalen snaren. Gietijzer is erg zwaar en stijf! Een piano weegt al snel 200 kilo, 60% van dit gewicht komt van het frame.

 

2. Waar is een piano van gemaakt?

Verschillende houtsoorten, gietijzer, staal, messing, koper, vilt, leer, stof, kunststof en polyesterlak. Bekijk hier ons filmpje over het bouwen van een piano.

 

3. Wat is een pianoklavier?

Het toetsenbord! Als iemand spreekt over het klavier, dan gaat het dus over de toetsen van een piano of vleugel. Doorgaans heeft een piano 88 toetsen. 

Steinway & Sons piano

4. Wat is een pianokast?

Met de kast of het meubel van de piano wordt het buitenwerk bedoeld. Een piano is een kast met een instrument van binnen.

 

5. Hoe oud is mijn piano?

Een piano heeft bijna altijd wel een serienummer. Het serienummer kan je vinden aan de binnenkant van de piano. Vaak bovenaan de rechterkant of anders in het midden. Vul via deze website het serienummer in en je hebt de leeftijd van jouw piano.

 

6. Wat is de juiste houding bij het piano spelen?

Het is belangrijk dat de pianobank in hoogte verstelbaar is. Zo kan je op de juiste hoogte zitten en spelen. De houding die je aanneemt is hetzelfde als wanneer je netjes achter een bureau zit. Rechte rug, armen in een hoek van 90 graden en de handen ontspannen.

Serienummer piano

7. Hoe kan ik een piano goed dempen?

Een piano heeft bijna altijd een moderator of midden pedaal. Met deze functie kan je de piano al een stuk zachter maken. Lees meer over het dempen van een piano in ons blog over geluidsoverlast.

 

8. Hoe vaak moet een piano gestemd worden?

Minimaal 1 keer per jaar, maar dat raden wij niet aan. Dit zorgt er alleen maar voor dat de piano redelijk op de juiste toonhoogte blijft. Wil je daarnaast dat de piano ook mooi klinkt, laat deze dan minimaal 2 keer per jaar stemmen. Lees hier meer over in ons blog over pianostemmen.

 

9. Waarom heeft een piano 3 pedalen?

Niet iedere piano heeft drie pedalen. Oudere piano’s hebben vaak maar twee pedalen.

Rechterpedaal/sustainpedaal: bij het intrappen van dit pedaal komen de dempers van de snaren af en klinkt de muziek door. Een soort echo effect!
Linkerpedaal/dolcepedaal: met dit pedaal worden hamers dichter bij de snaren gebracht. Hierdoor kan je iets zachter spelen en met meer nuance.
Middenpedaal/studiepedaal: bij het intrappen van dit pedaal valt er een lat met vilt tussen de snaren en de hamers. Dit maakt de piano aanzienlijk zachter. Ideaal als je ‘let it go’ van de film Frozen flink wil gaan oefenen!

Vleugel pedalen zijn weer net anders. Lees hier meer over de verschillen tussen buffetpiano's en vleugelpiano's!

Pedalen van een piano

10. Waarom is een piano een slaginstrument?

Omdat er hamers tegen de snaren aanslaan als je de toets indrukt. Dat maakt het een toets-, snaar- en slaginstrument.

 

11. Hoe verhuis ik een piano?

Een piano is behoorlijk zwaar. Dat kan je niet heel makkelijk verplaatsen. Je hebt een paar sterke jongens nodig en een stalen meubelhond. Hout kan ook, maar neemt erg veel risico met zich mee. Met twee personen kan je de piano optillen en op de verhuishond zetten. Zorg dat de piano er goed op staat! Een piano kan namelijk erg makkelijk omvallen. Nu kan je voorzichtig de piano verrijden. Til aan één kant de piano een klein stukje op om te kunnen sturen. Loop nooit weg van een piano die op een meubelhond staat. Er moet altijd iemand bij blijven staan. Het is natuurlijk nog makkelijker om het door ons te laten doen!

 

12. Kan je zelf piano leren spelen?

Ja dat kan! Er zijn tegenwoordig heel veel manieren om zelf te leren spelen. Denk bijvoorbeeld aan apps of youtube filmpjes. Wij raden wel aan om lessen te nemen, omdat een docent veel meer doet dan alleen jou piano leren spelen. Meer weten? Wij hebben aan dit onderwerp een blog toegewijd.

Doutreligne digitale piano

13. Heeft een digitale piano onderhoud nodig?

Nee. Sommige digitale piano’s moeten wel ge-update worden. Dit kan je terug vinden op de website van het merk waar jij de digitale piano hebt aangeschaft

 

14. Hoeveel is mijn piano waard?

Dit is lastig om in te schatten. Na een taxatie kunnen wij met zekerheid zeggen hoeveel een piano waard is. Hier zitten wel extra kosten aan verbonden. 

 

15. Kopen jullie ook piano’s of vleugels in?

Ja. Wij hebben een pagina op onze website waar je een formulier kan invullen. Wij laten op korte termijn weten of wij jouw piano of vleugel kunnen inkopen.

Klavier van een Steinway vleugel

16. Kopen jullie digitale piano’s, keyboards of orgels in?

Nee. Wij verkopen geen keyboards of orgels. Tweedehands digitale piano’s kunnen wij geen garantie meer geven. Wij willen graag een instrument van goede kwaliteit aanbieden en dat kunnen wij dan niet garanderen. Om die reden hebben wij besloten om tweedehands digitale piano’s niet in te kopen.

 

17. Wat is het verschil tussen een digitale piano en een akoestische piano?

Daar zit best een groot verschil in! Een digitale piano is een imitatie van een akoestische piano. Wij hebben hier uitgebreid over geschreven in een blog. 

 

18. Kan ik een piano in delen betalen?

Ja dat kan! Lees hier meer over op onze aankoop pagina via de website

♭♩