Akoestische piano's en vleugels

Akoestische piano's en vleugels

Wilt u een akoestische piano of vleugel kopen, bekijk dan hier ons aanbod of kom langs in één van onze 9 vestigingen!

 

✓ Meer dan 400 instrumenten speelklaar opgesteld

✓ Klantenservice is onze passie

✓ 10 jaar garantie

✓ Gratis levering

 

Inspiratie nodig? Ontdek onze Meest gekochte akoestische piano's en vleugels

 

Pagina
Wat is een akoestische piano?

Wat is een akoestische piano?

Een akoestische piano is een traditioneel toetsinstrument waarbij de snaren worden aangeslagen door hamerkoppen. Het instruiment beschikt over een klavier met toetsen die elk corresponderen met een specifieke toonhoogte. Wanneer een toets wordt ingedrukt, wordt er een hamer tegen de bijbehorende snaar geslagen, waardoor de snaar gaat trillen en geluid produceert. Dit geluid wordt vervolgens versterkt door de zangbodem, waardoor een rijke en expressieve pianoklank ontstaat.

Bij Piano's Maene kan u terecht voor een breed assortiment aan zowel nieuwe als occasion akoestische piano's. Kom gerust langs in één van onze 9 winkels of bekijk het aanbod op onze webshop.

Akoestische piano kopen

Welke akoestische piano is de beste keuze?

De aankoop van een akoestische piano of vleugel is geen eenvoudige opdracht.. Onze piano adviseurs verwelkomen u graag in één van onze 9 winkels om u te ondersteunen bij de zoektocht naar uw droominstrument. Er zijn 3 belangrijke criteria die een grote rol spelen bij de keuze van een akoestische piano of vleugel:

 • Ontwerp: Een belangrijk criterium is de hoogte van een piano of de lengte van een vleugel. Hoe hoger de piano, of hoe langer de vleugel, hoe groter de zangbodem en hoe langer de snaren. Dit resulteert in een rijkere en vollere pianoklank. Bovendien hebben hogere of langere piano's een grotere actiemechaniek en langere toetsen, waardoor u meer controle en soepelheid in de aanslag zal ervaren. Wij raden aan om een piano van minimaal 120 cm te kiezen, omdat de lage en de hoge tonen dan mooi uitgebalanceerd zijn. Een lager instrument kan eventueel gekozen worden in de eerste pianojaren of vanwege esthetische of ruimteoverwegingen

 

 

Materialen akoestische piano
 • Materiaalkeuze: De kwaliteit van materialen en de houtsoorten hebben een zeer belangrijke impact op de kwaliteit van de piano, en dragen bovendien bij aan een betere duurzaamheid. Een massieve zangbodem met zeer veel fijne houtnerven zal een mooiere klank produceren dan een gelamineerde zangbodem. Ook de kwaliteit van de hamerkoppen, de dempers, de hamerkoppen, de snaren, enz... spelen een belangrijke rol en zorgen voor kwaliteitsverschillen tussen de verschillende piano modellen en merken.
 • Vakmanschap: Het belang van handwerk bij de productie van een akoestische piano is van onschatbare waarde en heeft een diepgaande invloed op de kwaliteit en klank van het instrument. Handwerk in de pianobouw heeft een rijke traditie die teruggaat tot vele eeuwen. De vaardigheden en technieken die van generatie op generatie zijn doorgegeven, vertegenwoordigen een erfgoed van ambachtelijke kennis en expertise. Elk instrument dat met de hand wordt vervaardigd, is uniek. Pianobouwers kunnen aandacht besteden aan de individuele eigenschappen van elk stuk hout en elke component, waardoor een piano ontstaat met zijn eigen klankkarakter en persoonlijkheid.
Piano versus vleugelpiano kopen

Wat is het verschil tussen een piano en een vleugel?

Bij een rechte piano zijn de snaren en zangbodem verticaal geplaatst in plaats van horizontaal, zoals bij een vleugelpiano. Een piano is compacter en neemt minder ruimte in beslag dan een vleugelpiano, waardoor het een populaire keuze is voor thuisgebruik, oefenruimtes en kleinere locaties. Een piano wordt meestal tegen de muur geplaatst, waardoor de pianoklank in de ruimte gereflecteerd wordt.
De mechaniek van een vleugelpiano maakt optimaal gebruik van de de zwaartekracht, en zorgt voor meer soepelheid en een betere repetitiesnelheid in de aanslag. De klank van een vleugelpiano verspreidt zich ook beter in de ruimte en als pianist zit u ook meer in de klank bij het bespelen van het instrument. Het is een misvatting dat een vleugelpiano enkel voor gevorderde - of professionele muzikanten geschikt is. Beginnende pianisten zijn ook gebaat bij een kwalitatief hoogwaardige piano. Indien u voldoende ruimte heeft, kan een vleugelpiano dus zeker een mogelijkheid zijn.
Concert vleugel piano

Hoe groot is een vleugel?

Vleugelpiano's variëren in grootte, van kleinere modellen die geschikt zijn voor thuisgebruik tot grote concertvleugels die in professionele concertzalen worden gebruikt. De afmetingen van een vleugelpiano kunnen worden uitgedrukt in termen van lengte. Hier zijn enkele algemene categorieën van vleugelpiano's en hun bijbehorende gemiddelde lengtes:

 1. Babyvleugel: Deze kleinere vleugelpiano's hebben meestal een lengte van ongeveer 150 tot 165 centimeter (59 tot 65 inch).

 2. Kwartvleugel: Dit zijn vleugelpiano's die groter zijn dan babyvleugels maar nog steeds geschikt zijn voor thuisgebruik. Hun lengte varieert doorgaans van ongeveer 170 tot 200 centimeter (67 tot 79 inch).

 3. Halve vleugel: Deze vleugelpiano's zijn groter dan middelgrote vleugels en worden vaak gebruikt voor kamermuziek en professioneel spel in kleinere zalen. Hun lengte varieert meestal van ongeveer 210 tot 240 centimeter (83 tot 94 inch).

 4. Concertvleugel: Dit zijn de grootste vleugelpiano's die worden gebruikt in grote concertzalen en voor professionele optredens. Hun lengte kan variëren van ongeveer 240 centimeter tot meer dan 300 centimeter (94 tot meer dan 118 inch).

Silent piano

Wat zijn silent piano's?

Een silent piano, ook wel bekend als een stil-akoestische piano, is een type piano dat is uitgerust met een speciaal systeem waarmee de muzikant kan schakelen tussen het akoestisch spelen en het spelen met een hoofdtelefoon. Hierdoor kan u in alle rust oefenen, zonder anderen te storen, maar blijft u toch steeds de respons van een echte akoestische piano ervaren. Een silent systeem is vooral interessant voor mensen die bvb. in een appartement wonen of graag 's avonds laat willen piano spelen.

Wanneer het systeem is uitgeschakeld, functioneert de piano als een normale akoestische piano. De hamers slaan tegen de snaren en produceren de pianoklanken. Wanneer het systeem is ingeschakeld, worden de hamers van de piano gestopt door een metalen rail vlak voor ze de snaren raken. Via optische sensoren worden de bewegingen van de toetsen en/of hamerkoppen gedetecteerd. Het gegenereerde geluid wordt dan via een hoofdtelefoon afgespeeld, zodat alleen de pianist het hoort. Silent piano's hebben vaak aanvullende functies, zoals verschillende klanken (elektrische piano's, orgels, strijkers, enz...), opnamemogelijkheden en kunnen geconnecteerd worden met computers, tablets en smartphones (MIDI, USB, Bluetooth).

Silent piano's zijn beschikbaar in verschillende prijsklassen en kwaliteitsniveaus. Ze zijn populair geworden vanwege hun veelzijdigheid en de mogelijkheid om de voordelen van akoestisch en digitaal spelen te combineren. Een silent systeem bestaat ook voor vleugelpiano's. Bekende silent systemen zijn Kawai AnyTime en AURES of Yamaha Silent en TransAcoustic.

Steinway Spirio zelf spelende piano

Wat zijn zelf spelende piano's?

Indien u zelf geen piano speelt, kan een zelf spelende piano de perfecte oplossing zijn. De player piano's ontstonden reeds eind 19de eeuw in de Verenigde Staten, en waren enorm populair omdat ze muziek in de huiskamers brachten. Steinway & Sons was in die tijd één van de leidende pianobouwers op vlak van de zelf spelende instrumenten. Eind jaren '20 verdwenen deze piano's van het toneel door de opkomst van de radio en de grammofoonplaat.

Eind de jaren '80 zagen we een comeback van de zelf spelende piano's door de opkomst van de cassettes, diskettes en later CD's. Tegenwoordig werken alle zelf spelende piano's volledig draadloos via tablet of smartphone. De 2 toonaangevende pianofabrikanten zijn momenteel Steinway & Sons met het Spirio systeem en Yamaha met het Disklavier Enspire systeem. Deze systemen worden van bij de productie van het instrument reeds ingebouwd. Het QRS PNOmation systeem kan achteraf geïnstalleerd worden, op andere merken. Wil u meer ontdekken over de zelf spelende piano's, lees dan zeker deze blogpost.

Steinway & Sons vleugel occasion

Hoe lang gaat een akoestische piano mee?

De levensduur van een akoestische piano of vleugel is afhankelijk van meerdere factoren. De gemiddelde levensduur van een goed gebouwde piano of vleugel bedraagt ca. 60 jaar. De betere instrumenten kunnen zelfs langer meegaan.

 1. Kwaliteit van materialen en vakmanschap: Een piano geproduceerd met hoogwaardige materialen en vakmanschap, heeft meestal een langere levensduur.

 2. Omgevingsomstandigheden:  De ideale temperatuur voor een akoestische piano ligt tussen 16°C en 24°C. Om de levensduur van de piano zo goed mogelijk te handhaven, is het aanbevolen om de relatieve luchtvochtigheid tussen 40% en 60% te houden in de kamer waar de piano staat. 

 3. Speelfrequentie: Hoe vaak de piano wordt bespeeld, kan ook van invloed zijn op de levensduur. 

 4. Onderhoud: Wij raden aan om een akoestische piano ongeveer 1 à 2 keer te stemmen per jaar. Uw piano regelmatig stemmen is positief voor de levensduur en stabiliteit op lange termijn. Voor advies of het inplannen van een stembeurt kan u hier terecht.
Yamaha akoestische vleugel

Wat zijn de beste pianomerken?

Er zijn verschillende gerenommeerde en hoogwaardige pianomerken die wereldwijd worden erkend vanwege hun vakmanschap, kwaliteit en geluid. Steinway & Sons bouwt al instrumenten sinds 1843 en is een van de meest prestigieuze en pianomerken ter wereld en zijn de standaard voor professionele musici en grote concertzalen.Geen enkele andere producent had zo'n impact op de moderne pianobouw. Akoestische piano's van de dochtermerken Boston en Essex zijn ontworpen en gebouwd volgens de principes van Steinway. Ze worden gekenmerkt door heel wat ontwerp- en materiaalkeuzes van Steinway, binnen een ander prijssegment.

De Japanse merken Yamaha en Kawai spelen reeds sinds de jaren '60 een prominente rol in Europese pianomarkt. Bij Yamaha kan je terecht voor een breed assortiment aan piano's, van instapmodellen tot professionele vleugels. Yamaha piano's worden gewaardeerd om hun betrouwbaarheid, veelzijdigheid en toegankelijkheid. Kawai staat bekend om zijn uitstekende vakmanschap en innovatieve technologie. Ze produceren zowel akoestische als digitale piano's van hoge kwaliteit.

Doutreligne akoestische piano

Bij Piano's Maene kan u ook terecht voor de eigen merken Doutreligne en Petrus Ypma.

De Doutreligne piano's ontstonden in 2004 en werden ontwikkeld in het Chris Maene atelier. De akoestische piano's van Doutreligne worden gekenmerkt door een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Ze zijn gebouwd met kwalitatieve Duitse onderdelen en worden volledig afgewerkt door de eigen technici van Piano's Maene.

Het merk Petrus Ypma is reeds een tijdje aanwezig en bijzonder succesvol op de Nederlandse markt. In 2018 werd het bedrijf Ypma Piano's overgenomen door Piano's Maene, en werd besloten om de piano's en vleugels van Petrus Ypma verder te ontwikkelen en te produceren. De instrumenten zijn uitstekend geschikt voor beginnende en gevordere pianisten met een eerder beperkt budget.

Vragen? Kom langs, of stel ze online

Twijfel je over welke piano je precies nodig hebt? Of wil je gewoon alles te weten komen over piano's? Onze pianoconsultants helpen je graag verder!

 • Breng een bezoekje in een van onze winkels
 • Maak gebruik van onze webchat in de rechter benedenhoek (10:00-18:00)
 • Of contacteer ons telefonisch of via mail

Openingstijden:

 • Maandag: gesloten
 • Dinsdag: 10u00 - 18u00
 • Woensdag: 10u00 - 18u00
 • Donderdag: 10u00 - 18u00
 • Vrijdag: 10u00 - 18u00
 • Zaterdag: 10u00 - 18u00
 • Zondag: gesloten (behalve winkel Delft)
 
 
Image

♭♩