Een piano zonder pianist? Ontdek de wondere wereld van de zelfspelende piano's.

  • Akoestische piano
  • Innovatie
  • Evolutie van de piano
  • Zelfspelende piano

Ben je gepassioneerd door de piano, maar heb je er zelf nooit op leren spelen? Dan kan een zelfspelende piano de perfecte oplossing zijn om jouw droom te realiseren en dagelijks van pianoklanken te genieten in de woonkamer! Zijn de zelfspelende piano's eigenlijk wel zo nieuw? En welke verschillende mogelijkheden zijn er vandaag beschikbaar? Dat ontdek je in deze blogpost.

Pianola

Zijn zelfspelende piano’s nieuw?

Zelfspelende piano’s hebben een lange geschiedenis die teruggaat tot eind 19de eeuw. In die periode officieel ‘player pianos’ genoemd, werden ze in 1897 in de Verenigde Staten door de firma Aeolian gelanceerd onder de merknaam ‘Pianola’. Deze term werd later een verzamelnaam voor alle zelfspelende piano’s.

Een aantal jaren later verschenen de instrumenten ook in Europa en waren ze enorm populair in heel wat huiskamers, tavernes en publieke plaatsen. Ze werden in die tijd beschouwd als een waar statussymbool. Één op drie instrumenten verlieten de fabriek als een pianola. Het was in die tijd één van de weinige manieren om naar muziek te luisteren zonder de aanwezigheid van een muzikant. In Europa waren vooral Duitse fabrikanten Hupfeld en Welte actief, waarvan de laatste ook zelfspelende systemen leverde aan de wereldberoemde pianobouwer Steinway & Sons.

Aeolian pianola

De pianola’s werkten met een pneumatisch systeem, dat bediend werd door twee pedalen. Het systeem werd aangedreven door papieren muziekrollen met gaatjes, een vergelijkbare werking zoals bvb. bij draaiorgels. Er werden miljoenen muziekrollen geproduceerd, o.a. door het Amerikaanse bedrijf QRS, dat vandaag nog steeds actief is in de markt van de zelfspelende piano’s. Net zoals de moderne zelfspelende piano’s, konden deze instrumenten gewoon bespeeld worden door een pianist.

Tot eind de jaren ‘20 bleven de player pianos een vooraanstaande rol spelen, maar ze verdwenen geleidelijk aan van het toneel door de opkomst van de radio en de grammofoonplaat.

Yamaha Disklavier 2000

Comeback in de jaren ’80

Na een lange periode van afwezigheid, maakten de zelfspelende piano’s in de jaren ’80 een comeback door de opkomst van de cassettespelers, gevolgd door diskettes en CD’s. Vandaag de dag worden zelfspelende instrumenten altijd volledig draadloos bestuurd via tablets en smartphones. In 1987 lanceerde pianobouwer Yamaha de Disklavier systemen, die tot op vandaag nog steeds bestaan en verder werden geperfectioneerd.

Akoestische piano’s werden uitgerust met een computer, die door het lezen van data op een diskette of CD, een piano uitvoering en zeer gedetailleerd kon nabootsen. De toetsaanslagen en pedaalwerking werden niet meer pneumatisch geactiveerd, maar elektromagnetisch met sensoren en solenoïden. Bovendien boden de Disklavier systemen de mogelijkheid om opnames te maken en opnieuw te laten afspelen.

Steinway Spirio app

Moderne zelfspelende piano’s

De huidige zelfspelende piano’s zijn de laatste jaren op technologisch vlak enorm vooruit gegaan, wat zich voornamelijk uit in een verbeterde klankresolutie en gebruiksvriendelijkheid. Met de meer geavanceerde systemen kan je zowel opnames maken als afspelen. Bovendien beschikken ze over ruime bibliotheken die volledig gedigitaliseerd zijn. Je kan de instrumenten eenvoudig en draadloos bedienen via tablet of smartphone.

De 2 fabrikanten die de laatste jaren het meest toonaagevend zijn op vlak van zelfspelende piano’s, zijn Steinway & Sons met het Spirio systeem, en Yamaha met het Disklavier Enspire systeem. Deze systemen worden van bij de productie van het instrument reeds ingebouwd. Het QRS PNOmation systeem kan achteraf geïnstalleerd worden, op andere merken. We zetten ze hieronder op een rijtje.

Steinway spirio app

Steinway & Sons - Spirio

Bij het Steinway Spirio systeem gaat de aandacht in eerste instantie uiteraard naar het instrument zelf. Een Steinway met Spirio blijft een Steinway: toonaangevend in alle opzichten.

Steinway & Sons lanceerde het Spirio systeem officieel in 2016. Het Spirio systeem wordt reeds geïnstalleerd tijdens de fabricage van het instrument, waardoor dit visueel ook niet zichtbaar is. Buiten de stroomkabel, is er dus geen zichtbare hardware op de instrumenten. Steinway Spirio is in Europa momenteel beschikbaar op de modellen D-274, B-211 en O-180.

In 2019 introduceerde Steinway het Spirio | r (record), waarbij het nu ook mogelijk is om opnames te maken en de piano dit te laten reproduceren. Via de Spirio app kan je bovendien jouw opname bewerken en aanpassen, tot in de kleinste details. Of wat dacht je van een quatre mains met jezelf? Het standaard systeem werd herdoopt tot Spirio Play. Het Spirio | r systeem is in Europa verkrijgbaar op de modellen D-274 en B-211.

Het Spirio systeem gebruikt eigen software om de hamersnelheid tot 800 keer per seconde te meten bij maximaal 1.020 dynamische niveau’s. Dat is meer dan het menselijke brein kan waarnemen. Ook het het pedaalgebruik wordt tot 100 keer per seconde geregistreerd voor maar liefst 256 pedaalposities. De Spirio catalogus wordt opgenomen met de hoogst mogelijke resolutie van alle systemen die vandaag beschikbaar zijn. Dit zorgt voor een uiterst nauwkeurige reproductie en een sublieme muzikale ervaring.

Steinway spirio - Setting

Steinway & Sons stelt een gratis bibliotheek beschikbaar voor Spirio gebruikers, met duizenden opnames, waaronder klassiek, jazz en hedendaags.  Toegang tot deze bibliotheek krijg je via de Steinway & Sons Spirio app op een iPad, die ook inbegrepen is bij de aankoop van een Spirio. Alle muziek wordt live opgenomen door Steinway artiesten in hun eigen opname studio en de bibliotheek wordt wekelijks uitgebreid. De topartiest in kwestie speelt dus als het ware live in jouw woonkamer. Deze ‘livemuziek’ kan zelfs gecombineerd worden met videobeelden, zodat je de artiest synchroon ziet spelen op jouw tablet of televisiescherm.

Eind 2021 lanceerde Steinway ook de Spiriocast technologie, die het toelaat om meerdere instrumenten met elkaar te verbinden. Hierdoor kunnen muzikanten een live uitvoering op hun Spirio vastleggen en virtueel met anderen delen. Stel je voor dat je één enkele toets van een piano aanslaat en dat deze op hetzelfde moment, beweegt op honderden of zelfs duizenden instrumenten, dat is de magie van Steinway Spiriocast. Kortom, Spiriocast stelt een performer in staat om zijn uitvoering in realtime te reproduceren tussen meerdere Spirio instrumenten. Momenteel is deze functionaliteit enkel mogelijk voor Spirio systemen met record functie, maar dit zal in de nabije toekomst ook uitgebreid worden naar alle Spirio piano’s.

Het Spirio systeem zorgt er dus voor dat de investering in een Steinway vleugel nog beter rendeert!

Disklavier student

Yamaha - Disklavier Enspire

Yamaha mikt met het Disklavier Enspire systeem op een ander publiek. Naast het feit dat de instrumenten ook zelfspelend zijn, is het systeem vooral uniek doordat er een ingebouwde klankmodule beschikbaar is, zodat je – net als op een digitale piano – digitale samples als achtergrondmuziek kan afspelen.

Het Disklavier E3 systeem was gedurende zeer langte tijd toonaagevend maar werd in 2016 opgevolgd door het Disklavier Enspire systeem. Dit wordt ingebouwd tijdens de productie van het instrument, en kan dus niet achteraf worden ingebouwd in oudere Yamaha instrumenten of andere merken.

Het Enspire systeem heeft een discreet bedieningspaneel dat bijna onzichtbaar is voor de gebruiker. Alle functionaliteiten zijn toegankelijk en te bedienen via de Yamaha Enspire app, die compatibel is met iOS- of Android-apparaten. Als eigenaar heb je gratis toegang tot 500 ingebouwde songs, inclusief meerdere stereo-audio-opnames. Via de Yamaha MusicSoft store, kunnen gebruikers nog meer dan 6.000 extra songs aankopen. Daarnaast heb je ook toegang tot internet streamingdiensten zoals Disklavier Radio en Disklavier TV. Alle Disklavier instrumenten zijn uitgerust met een volwaardig Yamaha silent systeem.

Disklavier app

Er zijn 2 versies beschikbaar op de Europese markt. Het Enspire ST systeem kan gecombineerd worden met meerdere buffetpiano’s en de kleinere vleugelpiano’s van Yamaha.  Het Enspire PRO systeem is beschikbaar vanaf de Yamaha C3X, en bieden nog een grotere opname- en weergavenauwkeurigheid: meer dan 1.000 niveau’s van toets- en hamersnelheid en 256 pedaalposities. De PRO systemen maken gebruik van AccuPlay, een geavanceerd DSP servo-drive systeem, waardoor de prestatieweergave nog groter is.

Disklavier Enspire richt zich dus meer op de creatieve muzikant, die componeert en opneemt, maar dat liever niet op een digitale piano doet. De Disklavier Enspire heeft een lichte voorsprong in betrouwbaarheid ten opzichte van systemen die achteraf worden ingebouwd, en het opnamesysteem is ook geavanceerder. Daarom is het ook ideaal geschikt voor professionele toepassingen zoals optredens en onderwijs.

QRS

QRS PNOmation

QRS is al sinds 1900 actief op het gebied van zelfspelende piano's en biedt één van de betere piano-bibliotheken op de markt, waaronder SyncAlong, waarmee de piano kan meespelen met de inhoud van originele artiesten. In tegenstelling tot 100 jaar geleden worden de huidige QRS systemen uiteraard niet meer aangestuurd via pianorollen, maar via digitale bestanden. De QRS PNOmation systemen kunnen geïnstalleerd worden in vrijwel elke piano, door een QRS opgeleid en gecertificeerd technicus.

Het QRS PNOmation III systeem, de meest recente versie, beschikt over een bibliotheek van meer dan 10.000 nummers. Deze kunnen per nummer of per album worden aangekocht, of gebruikers kunnen ook een all-access plan aanschaffen dat toegang geeft tot de volledige QRS-muziekbibliotheek. De instrumenten kunnen eenvoudig en draadloos bediend worden via een web-app gebruikersinterface op een tablet, smartphone of PC. Je hebt bovendien de volledige controle over alle parameters, instellingen en hoe de muziek wordt afgespeeld, zonder dat je hiervoor een technieker moet inschakelen. Het QRS-systeem bevat ook geïntegreerde Bluetooth MIDI en Bluetooth Audio. Er is ook een QRS Record variant beschikbaar, waarbij je opnames kan maken en reproduceren. Net zoals Yamaha Disklavier, beschikt QRS ook over een ingebouwde klankmodule, waarbij je, via bijgeleverde speakers, achtergrondmuziek synchroon kan laten afspelen.

Welk zelfspelende piano past het best bij mij?

Als je droomt van een zelfspelende vleugel, maar het budget wil beperken, dan kan Yamaha Disklavier of QRS een goede oplossing zijn. Voor professionele muzikanten die opnames willen maken en digitaal willen bewerken, zijn de Yamaha Disklavier piano's eveneens een prima keuze.

Wil je de allerbeste ervaring van een zelfspelende vleugel met ongelimiteerde mogelijkheden, dan is de investering in een Steinway Spirio absoluut te overwegen. Je kan dagelijks genieten van jouw favoriete artisten en wegdromen bij de prachtige Steinway klanken, en dat allemaal bij jou in de woonkamer. Of misschien kan je jouw Spirio vleugel laten spelen als achtergrond op een feestje of receptie, zonder dat je een pianist moet inhuren?

Wil je de zelfspelende vleugels zelf komen ontdekken en vergelijken? Neem dan contact op en breng een bezoekje in één van onze showrooms.

♭♩