Het plaatsen van een vleugel

  • Akoestische piano
  • Innovatie
  • Koopadvies

De knoop is doorgehakt, de kogel is door de kerk, u gaat voor een vleugel! Een droom die veel mensen hebben en niet iedereen kan verwezenlijken. Tenminste - zo lijkt het soms. Veel mensen realiseren niet dat er ook goede compacte vleugels te koop zijn, en ze zijn vaak minder duur dan u zou denken! Maar hoe weet u zeker of een vleugel gaat passen?

Waar plaats ik een vleugel?

Veel klanten die komen kijken voor een vleugel hebben eigenlijk geen idee waar ze het instrument zullen plaatsen. Vaak weten klanten wel in welke kamer het instrument komt te staan, maar daar blijft het bij. Het is best belangrijk om hier op voorhand even bij stil te staan. Hoe veel ruimte heb ik precies? En waar ben ik van plan de piano te plaatsen?

Vleugel formaat

Hoe groot is een vleugel?

Qua lengte is de kleinste maat 150 cm en de grootste 284 cm. De vleugels zijn bijna allemaal even breed, rond de 155 cm. De Vleugel heeft ook nog een curve. Vanaf rechts is er nog een klein, recht stuk voor de eerste curve. De lengte hiervan is ongeveer 80 cm. De hoogte is vaak 100 á 105 cm.

Even samenvatten; de hoogte, breedte en de eerste curve vanaf rechtsvoor, zijn vaak hetzelfde bij verschillende merken. De lengte varieert per model en merk. Makkelijk toch?

Digitaal de ruimte meten

Meten is weten!

Onderschat vooral niet hoe belangrijk het meten is. U wil wel dat de vleugel uiteindelijk in huis past. Er zijn verschillende manieren om een vleugel in een kamer uit te meten.

Plattegrond

Maak een plattegrond (op schaal) van de kamer met alles wat er in de ruimte staat. Teken op een ander blad de vleugel en knip de vleugel uit. Ga vervolgens passen en meten. Soms moet een tafel op een andere plek staan om ruimte te maken voor de vleugel. Past het niet? Gewoon de tafel weg doen! U zal toch alleen maar achter uw prachtige, nieuwe vleugel gaan zitten.

Digitaal meten

Er zijn apps waarmee u kunt meten door middel van digitale augmentatie, een manier om objecten virtueel in de gewenste ruimte te plaatsen om zo te kijken of deze passen. Met deze apps kunt u meten of de vleugel zal passen. Deze app staat standaard op elke recente iPhone en heet vaak Meten of Measure. Er zijn ook andere apps te vinden die hetzelfde kunnen. Typ het woordje meten in bij een app-winkel en er zijn tientallen varianten te vinden. Het geeft een goed beeld van hoe groot de vleugel is. Op de afbeelding kunt u zien hoe ik grofweg een Steinway A-188 heb uitgemeten.

Steinway & Sons Template

Floor template

Steinway & Sons doet het al jaren. Een papieren omlijning van een specifiek model meegeven aan de klanten. U zou dit zelf ook kunnen maken van een groot stuk papier of karton.

Er komt veel meten, tekenen en uitknippen bij kijken, maar het is zeker een goede oplossing. Mocht u interesse hebben in een Steinway vleugel, dan kunt u ook via hun website een aanvraag doen voor een template.

Waar moet u een vleugel vooral niet plaatsen?

Soms is er niet veel keuze bij het plaatsen van een vleugel. Dat is oké! Maar probeer altijd zoveel mogelijk rekening te houden met de volgende punten:

  • Zo min mogelijk rechtstreekse zoninval
  • Vermijd verwarming, kachels en radiatoren
  • Zet de vleugel niet op de tocht

Voor meer informatie over deze punten kunt u het beste onze blog over luchtvochtigheid lezen.

Vleugel in de huiskamer/living

Akoestiek

Misschien wel het leukste gedeelte van het plaatsen van een vleugel! Waar klinkt de vleugel het best? Allereerst moet u nadenken over de akoestiek van de kamer waar u de vleugel wilt plaatsen. U heeft vast wel eens in een lege kamer gestaan zonder gordijnen. Elk geluid dat u maakt, kaatst alle kanten op.

U kunt zich allicht wel voorstellen dat een vleugel in een lege, onbemeubelde kamer meestal niet erg mooi klinkt. Over het algemeen komt dit weinig voor. Uw ruimte is vast bekleed met gordijnen en/of meubels die klank absorberen en ervoor zorgen dat een ruimte al een stuk aangenamer gaat klinken. Uw woonkamer meubileren dus is heel vaak al voldoende om een heel aardig klinkende ruimte te verkrijgen.

De vloer speelt ook een grote rol. Houten en betonnen vloeren kunnen gaan resoneren. Harde afwerkingen zoals tegelvloeren weerkaatsen dan weer het geluid te fel. Tapijt en vloerbedekking zijn dan je goede vriend. Met meubels en tapijten als absorberende elementen, kan je zelf met de akoestiek van een kamer spelen.

Tegenwoordig zie je veel industrieel gebouwde woningen met veel beton en staal, en minimalistische interieurs. Vaak is de akoestiek er niet optimaal om een normaal gesprek te voeren, laat staan er piano in te spelen! Dan kunt u overwegen om strategisch enkele absorptiepanelen te plaatsen. Sommige fabrikanten bieden daar heel mooie oplossingen voor aan, die perfect in uw interieur te integreren zijn. Een kleine extra kost, maar wel eentje die de investering in uw instrument veel beter doet renderen!

Zoek een prachtig plekje voor uw nieuwe Vleugel!

Zoek een prachtig plekje voor uw nieuwe Vleugel!

Het plaatsen van een vleugel is vooral leuk. Het is misschien iets waar u al jaren van aan het dromen bent en eindelijk komt de droom uit.

Vraag bij het aanschaffen van de vleugel aan de consultant waar u op moet letten. Wij denken graag met u mee. Als de vleugel eenmaal geleverd wordt, kunt u altijd nog de transporteurs vragen om wat extra tips of advies. Veel plezier met het aanschaffen van uw nieuwe vleugel!

♭♩