Piano leren spelen, hoe gaat dat tegenwoordig?

  • Akoestische piano
  • Innovatie
  • Digitale piano

Wij kennen het allemaal nog, met dertig kinderen in één klas blokfluitles krijgen. De ruiten springen nog nét niet bij de schelle klanken van liedjes als Vader Jakob. Of u heeft wel eens les gehad van een strenge pianojuf, die een felle tik over de vingers gaf met een potlood wanneer er een verkeerde noot werd gespeeld. Gelukkig is er ondertussen veel veranderd, zowel in de muziekles, als erbuiten! Een overzicht.

Piano leren spelen
Online pianolessen

Online Pianolessen

Er zijn meerdere apps waar je mee kan leren pianospelen. Flowkey is een van de bekendste, en ook een van de beste apps, maar je vind er zelf ongetwijfeld gemakkelijk een tiental. Even de voor- en nadelen van deze methodes op een rijtje!

Voordelen

Deze apps zijn vaak deels gratis, en maken piano beginnen spelen erg gemakkelijk en toegankelijk. Je ziet de vingerzetting op het scherm, maar ziet ook de notenbalken voor beide handen. De app wacht tot je de juiste noot speelt om verder te scrollen door je partituur. Heb je een piano met silent-systeem of een digitale piano? Dan kan je een tablet koppelen aan het instrument, en gelijk meespelen met een stuje muziek.

Youtube biedt ook veel mogelijkheden om te leren spelen. Het platform staat vol met "tutorials", of video's die je vaak noot per noot uitleggen en voordoen hoe je iets speelt. Handig, toch? Zonder ook maar één noot te kunnen lezen, kan je tegenwoordig dus ook erg gemakkelijk piano leren spelen. Het is bovendien veel goedkoper dan pianolessen nemen bij een docent of school. 

Nadelen

Om goed muziek te leren spelen, moet je ook leren luisteren. Het scherpe oor van een getrainde muzikant hoort zaken waar jij als beginner waarschijnlijk nog nooit aandacht aan hebt besteed. Maar die details zijn vaak nét datgene wat een prachtige, emotionele performance van een vlakke, saaie uitvoering onderscheidt. Dit zijn zaken waar een leerkracht je op wijst, maar die zo'n app niet goed overbrengt. Sommige youtubers helpen je hier wel goed mee.

Apps registreren enkel je toetsslagen, niet hoe je die toetsslagen uitvoert. Niemand zal je helpen om foute gewoontes te vermijden die later misschien voor problemen zorgen. Sommige online methodes proberen je hierin te helpen, maar er is geen instant feedback. Zo'n app weet ook niet waar jouw sterktes en zwaktes liggen, en zijn meestal niet aan jouw noden aangepast.

Bovendien leer je via zo'n app meestal niet hoe muziek nu in elkaar zit. Wil je zelf muziek schrijven of componeren, dan is een basis muziektheorie écht wel aangewezen. En wil je met andere muzikanten leren samenspelen, dan zal een grondige kennis notenleer erg nuttig zijn.

We raden het gebruiken van een app zoals Flowkey graag aan! Het is een erg leuke manier om zelfstandig met pianospelen te beginnen, of om je lesmateriaal zelfstandig aan te vullen met muziek die je graag zelf wil spelen - maar je leerkracht niet ziet zitten.  Maar als het je ambitie is om het pianospelen écht onder de knie te krijgen, dan zal enkel digitaal leren allicht tekort schieten. 

Piano leraar docent

Pianolessen bij een docent of muziekschool

Sommige "boomers" hebben misschien nare herinneringen aan hun muzieklessen. Maar muzieklessen gaan er tegenwoordig heel anders aan toe dan vroeger. Lessen zijn vandaag veel meer gericht op de leerling en op plezier maken. Docenten en scholen zijn tegenwoordig flexibeler en open. In België is het naschools kunstonderwijs nog steeds erg populair, en met reden: een startend kind krijgt er een heel jaar theorielessen én praktijklessen aan een erg voordelig tarief. Vaak ben je wel gebonden aan een pakket van theorie- en praktijklessen.

Een school of passende docent vinden gaat tegenwoordig ook een heel stuk eenvoudiger. Via onze site heb je toegang tot een database vol uitstekende pianoleerkrachten & muziekscholen!

Ik wil wel, maar ik heb geen tijd!

Sommige docenten kunnen ook aan huis komen of zelf online lesgeven. Als je de docent thuis uitnodigt, kan je in een comfortabele en vertrouwde omgeving les krijgen. Dan is het uiteraard wel zo handig om een instrument in huis te hebben. Ook op afstand kan het. Via video-lessen kan de docent meekijken op de vingers thuis. Dat kan een goed alternatief zijn voor een fysieke les, maar als het even kan, is een persoonlijk contact in het echt toch nog steeds beter.

Voordelen
Interactie! De houding bij pianospelen is zeer belangrijk maar ook zaken als vingerzetting en algehele body language. Door zelf te leren spelen kun je misschien de verkeerde houding aanleren. Dit kan er later voor zorgen dat bepaalde repertoire later lastig zal worden om te spelen. Een ander argument is dat het zeer lastig is om weer iets af te leren. Het beste is om het gelijk goed te doen en een degelijke basis aangeleerd te krijgen. Een docent kijkt met je mee en weet waar hij/ zij bij jou op moet letten. Zo kan er heel gericht lesgegeven worden aan een leerling. Voor veel leerlingen is een docent ook een motivatie om te blijven spelen en plezier te hebben. Want dat is uiteindelijk waar het om gaat: plezier hebben!

Nadelen

Naar een school of docent gaan voor les kost tijd. Voor sommige mensen is dit vaak het argument om er toch vanaf te zien. In deze hectische samenleving is goed beheer van de agenda essentieel en het kan best eens pittig zijn om een goede balans te vinden tussen werken en je persoonlijke leven. Het kan dan een hinder zijn om ook nog eens een paar keer per week naar de les te moeten gaan. Denk dus goed na hoeveel tijd je wilt in plannen voor de lessen en het oefenen voordat je in alle enthousiasme besluit lessen te volgen! Met een privé-leraar is er vaak meer flexibiliteit dan in een school.

♭♩