Chris Maene Collection - Brussel

Museum Belgische Piano's

De collectie historische klavierinstrumenten van Chris Maene omvat ondertussen meer dan 300 unieke instrumenten. Een deel van deze collectie staat nu permanent opgesteld op de bovenverdiepingen van de Brusselse Piano's Maene vestiging. Bezoek er het pianomuseum dat focust op de Belgische pianobouw.

Chris Maene heeft al sinds zijn kindertijd een voorliefde voor historische klavierinstrumenten. Om deze reden bouwde het Chris Maene atelier door de jaren heen vele replica's: verschillende instrumenten uit de tijd van Mozart, Beethoven, Schubert, Chopin, Liszt, enz. waarop hun muziek perfect kan worden uitgevoerd. De passie voor piano's en vleugels resulteerde dan ook snel in een grote verzameling historische klavierinstrumenten, die vandaag de dag ca. 300 exemplaren telt. Uit deze 300 instrumenten, waarvan 80 exemplaren van Belgische bouwers, selecteerde de familie Maene 25 toonaangevende instrumenten, die zowel in ontwerp als vindingrijkheid een plaats verdienen in de geschiedenisboeken.

Het idee voor dit museum groeide in de loop van de jaren. In 2015 ging Piano’s Maene een samenwerking aan met het Industriemuseum te Gent, waar gedurende zes maanden de tentoonstelling "Piano en Co" werd gerealiseerd. De toenemende interesse van het publiek zorgde voor de realisatie van dit project. 

Inmiddels is het museum geopend en toegankelijk op elke woensdagmiddag van 13:00 tot 17:00 uur en elke eerste zaterdag van de maand van 10:00 tot 17:00 uur.

Groepsbezoeken zijn mogelijk op afspraak. De bezoeker krijgt bij elke piano een korte uitleg om het specifieke instrument in de geschiedenis van de Belgische pianobouw te kunnen plaatsen. Voor meer informatie over het museum of over het reserveren van een bezoek, neem contact op met Piano's Maene Brussel.

 

♭♩