Ben ik te oud om piano te leren spelen?

  • Akoestische piano
  • Digitale piano
  • Piano advies voor beginners
  • Piano inspiratie

Heeft u er altijd van gedroomd om piano te leren spelen? Nu u wat ouder bent, stelt u uzelf de vraag of het wel nog realistisch is. Dan hebben we goed nieuws voor u, want u bent nooit te oud om piano te leren spelen!

Notenbalk

Piano spelen is voor iedereen, ongeacht hoe oud u nu bent. Met het nodige geduld en doorzettingsvermogen kunt u heel wat bereiken, en kunt u binnenkort zelf jouw favoriete nummers op de piano spelen. In tegenstelling tot de meeste sporten of activiteiten waarbij fysieke capaciteiten een belangrijke rol spelen, is dit niet het geval bij de piano en is er geen echte ‘piekleeftijd’. Piano spelen kunt u dus leren op alle leeftijden. Als het echt kriebelt, wacht dan niet langer om jouw droom te realiseren!

Piano spelen biedt bovendien heel wat voordelen. Het is niet alleen zeer ontspannend, maar studies hebben bovendien aangetoond dat muziek spelen stress vermindert en het geheugen verbetert. Het geeft rijkdom aan uw leven en is een uitlaatklep waarin u al uw emoties en creativiteit kwijt kunt. Piano activeert de fijne motorische vaardigheden en spieren in uw vingers, handen, voorarmen en zelfs de schouders. Ideaal om artritis tegen te gaan en de mobiliteit van uw handen en vingers te verbeteren. Door in groep een instrument te spelen, leert u ook nieuwe mensen kennen, sluit u nieuwe vriendschappen en gaat u uw sociale activiteiten op een andere manier invullen.

Pianolessen

Op volwassen leeftijd piano leren spelen biedt ook een aantal extra troeven in het leerproces. Volwassenen hebben over het algemeen meer focus, geduld en doorzettingsvermogen dan kinderen, waardoor ze op een efficiëntere manier nieuwe dingen kunnen aanleren. U leert piano spelen omdat u het echt wilt, er is niemand die u verplicht en bent daardoor zeer gemotiveerd. U kunt zeer goed inschatten welke leermethodes het best voor jou werken en u kunt gemakkelijker uw eigen emoties en ervaringen omzetten in muzikaliteit. Tenslotte heeft u als volwassene meestal een betere zelfdiscipline en bent u motorisch al verder ontwikkeld.

Wilt u een stap zetten in de wondere pianowereld, dan zetten we jou graag op weg met onderstaande nuttige tips:

1. Zoek een piano

Piano leren spelen is natuurlijk onmogelijk zonder een instrument in huis te halen. Als u nog niet direct een investering wil doen, dan kunt u starten met een piano te huren of te huurkopen. Wenst u een akoestische of digitale piano aan te schaffen, dan kunt u gerust langskomen in één van onze filialen en u laten adviseren door onze piano consultants. Uiteraard kunt u ook zelf uw weg proberen vinden en het volledige aanbod van instrumenten bekijken op onze webshop.

Pianolessen

2. Neem pianolessen

Piano leren spelen kunt u op verschillende manieren. U kunt all the way gaan, en uzelf inschrijven in de muziekacademie. U start dan vanaf de basis met een combinatie van wekelijkse pianolessen en notenleer. Het vergt een zeker engagement, maar u leert piano spelen op een correcte manier en krijgt wekelijks feedback en ondersteuning. Wilt u het graag op uw eigen tempo doen, dan kunt u ook op zoek gaan naar een privé-pianoleerkracht. U kunt ook de uitdaging aangaan om het helemaal zelf te leren. Tegenwoordig zijn er eel wat online tutorials te vinden op YouTube of handige apps zoals Flowkey of SimplyPiano.

3. Stel uzelf doelen

Wat wilt u bereiken met piano spelen? Wilt u spelen voor eigen plezier? Wilt u één van uw favoriete nummers leren spelen of optreden voor een speciale gelegenheid. Door een duidelijk en realistisch doel voor ogen te hebben, zult u gefocust en gemotiveerd blijven en heeft u iets om naartoe te werken.

 

Muziek die u graag speelt

4. Oefen voldoende

Verplicht uzelf om zeer regelmatig te oefenen. Dagelijks 30 minuten oefenen is veel effectiever dan slechts 1 keer per week een langere oefensessie te doen. Plan eventueel een specifiek tijdstip in om te oefenen en verplicht uzelf om aan de piano plaats te nemen. Engagement is de sleutel tot het piano leren spelen!

5. Zoek muziek die u graag speelt

Er is niets leuker dan muziek te kunnen spelen waar u zelf van houdt. Het hoeft niet per se klassieke muziek te zijn, maar ook andere genres zoals popmuziek of filmmuziek kunnen zeer fijn zijn. De sleutel tot speelplezier is het vinden van muziek die u graag speelt. Het zal u motiveren om te blijven oefenen en de juiste voldoening bieden.

Fact music

6. Wees geduldig

Doe het stap voor stap en start met muziek op uw huidige niveau. Probeer niet onmiddellijk te moeilijke muziek te spelen, want dat werkt alleen maar frustrerend en ontmoedigend. Stel uzelf dus realistische doelen.

7. Geniet ervan

Het allerbelangrijkste is om te genieten van het leren en nieuwe dingen te ontdekken. Onthou steeds waar het allemaal om draait bij piano spelen, en dat is muziek maken. Op die manier blijft u gemotiveerd en maakt het jouw inspanningen de moeite waard.

Conclusie: u zal het nooit weten, als u het niet probeert! Zet alle excuses opzij en streef uw passie na. “FACT: 20% of kids learn to play music. 70% of adult wish they had.” Daar kunt u vandaag verandering in brengen!

♭♩