Meer dan 150 jaar passie en ambacht

De familie Ypma, van huis uit pijporgelbouwers, vestigde zich in 1868 in Alkmaar waar zij een pianobedrijf oprichtte. De eerste activiteiten waren het verkopen, stemmen, onderhouden en repareren van piano's, vleugels en harmoniums. Van meet af aan stonden vakmanschap en uitstekende kwaliteit van de geleverde goederen en diensten hoog in het vaandel.


Na het openen van de pianowinkel door Petrus Ypma in 1868, kende het bedrijf een gezonde groei. Als eerste pianozaak in Alkmaar en omstreken had het bedrijf niet alleen op de lokale markt, maar in de gehele kop van Noord-Holland een unieke positie. Daar heeft Ypma Piano's destijds als startende onderneming veel profijt van gehad. Na het overlijden van Petrus Ypma in 1913, werd het bedrijf voortgezet door zijn zonen Dirk en Niek. Onder leiding van de gebroeders Ypma groeide het bedrijf gestaag verder. In 1952 trok Dirk Ypma zich uit het familiebedrijf terug en werd de zaak voortgezet door Niek Ypma en zijn echtgenote. Een verdere specialisatie in topmerken piano's en vleugels werd in deze periode doorgevoerd. Sindsdien is Ypma Piano's officieel importeur van de piano's en vleugels van Steinway & Sons in Nederland.

Ypma Piano's

Toekenning hofleverancier 1993

Steef Ypma, zoon van Niek Ypma, nam na het doorlopen van een pianovakopleiding in Duitsland, in 1975 de leiding van het bedrijf over. Met het aantreden van de derde generatie van de familie Ypma begon een periode met veel ontwikkelingen. In 1986 werd in Haarlem, aan de Grote Markt, een Ypma vestiging geopend in het voormalige pand van de pianofirma Goldschmeding. In 1989 opende Ypma een vestiging aan het Spui in Amsterdam. Hiervoor werd het Amsterdamse filiaal van pianohandel C.C. Bender overgenomen. Een concentratie van service en een verdere verbetering van kwaliteit in Amsterdam hebben ertoe geleid dat Ypma Piano's in 1994 zijn vestiging in Haarlem heeft gesloten. De verkoop- en service-activiteiten in de Haarlemse regio zijn overgenomen door Ypma Piano's in Amsterdam. Een hoogtepunt bij het 125-jarig bedrijfsjubileum van Ypma in 1993 was de toekenning van het predikaat 'Hofleverancier' door Hare Majesteit Koningin Beatrix.

Sinds 2006 heeft Ypma Piano's al zijn disciplines samengebracht in Alkmaar. Dit geheel nieuwe pianocentrum, gevestigd aan de A9, is het Mekka voor de ware muziekliefhebber. Binnen het concept van Ypma Piano's vallen Steinway Center Nederland, Piano Stem Service, Piano Technisch Atelier, Concertverhuur en RobijnConcertzaal. Hiermee speelt Ypma Piano's in op trends en ontwikkelingen in de markt. Het concept sluit geheel aan bij de wensen van de consument in de huidige tijd en biedt, door de synergie tussen de verschillende bedrijfsafdelingen, volop groeimogelijkheden voor het bedrijf.

Ypma Piano's beschikt over een landelijk servicenetwerk met 20 vakbekwame en hoogopgeleide pianostemmers en technici, die door heel Nederland service verlenen. Een groot deel van de servicemedewerkers is, naast een intensieve interne opleiding, geschoold bij Steinway & Sons in Hamburg.

Het Piano Technisch Atelier en de Piano Stem Service van Ypma Piano's zijn door Steinway & Sons in het jaar 2000 reeds uitgeroepen tot beste Service Afdelingen van Europa. Hoogwaardige service en hoogste kwaliteit worden geleverd aan particulieren en instellingen, waaronder Het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam, Concert- en Congresgebouw De Doelen in Rotterdam, Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam, Het Muziektheater in Amsterdam en vele anderen.

De afdeling Concertverhuur, een aparte afdeling binnen het bedrijf, levert Steinway & Sons concertinstrumenten aan alle bekende concertpodia en opnamestudio's in Nederland. Zo is Ypma Piano's o.a. exclusief leverancier van het Grachtenfestival, Holland Festival, Prinsengrachtconcert, het Festival Classique en het Delft Chamber Music Festival.

Steinway specialist

Een belangrijke afdeling van Ypma Piano's is Steinway Center Nederland. Als officieel vertegenwoordiger van Steinway & Sons in Nederland is Steinway Center Nederland verantwoordelijk voor verkoop, service en onderhoud van nieuwe Steinway & Sons piano's en vleugels. Door de concentratie van kennis en een uitgebreid assortiment op één centraal punt in Nederland, zijn een ruime keuze, een optimale service en de hoogste kwaliteit voor eenieder, zowel amateur als professional, gewaarborgd.

Daarnaast biedt Steinway Center Nederland een ruim assortiment volledig gereviseerde Steinway & Sons instrumenten aan, die volledig voldoen aan alle materiaal- en kwaliteitseisen die de fabrikant aan zijn instrumenten stelt; gebruik van originele Steinway & Sons materialen die door Steinway gecertificeerde piano- en vleugeltechnici zijn ingebouwd en afgeregeld.

Steinway

Huidige situatie

Per 1 januari 2019 is Ypma Piano’s – Steinway Center Nederland een dochterbedrijf geworden van  het succesvolle Piano’s Maene uit België. Dit zorgt voor een nieuwe impuls naar de toekomst, met respect voor het verleden. Met ruim 60 medewerkers en vijf vestigingen in België en 25 medewerkers in Nederland zijn we daarmee een van de grootste pianobedrijven van Europa. In Nederland gaan we verder onder de nieuwe naam “Piano’s Maene Nederland”!

Dominique en Frederic Maene