Ypma Piano's, een beetje geschiedenis

In 2018 nam Piano's Maene het bedrijf Ypma Piano's in Nederland over. In dat jaar bestond Ypma Piano's al 150 jaar. Een lange geschiedenis, die samen met de geschiedenis van Piano's Maene zelf, én het ondertussen ook overgenomen Clavis Piano's, in totaal meer dan 400 jaar aan kennis en ervaring bevat. Hieronder lees je meer over de geschiedenis van Ypma Piano's. 

Ypma Piano's | Ypma pijporgelbouw

De familie Ypma, van huis uit pijporgelbouwers, vestigde zich in 1868 in Alkmaar waar zij een pianobedrijf oprichtte. De eerste activiteiten waren het verkopen, stemmen, onderhouden en repareren van piano's, vleugels en harmoniums. Van meet af aan stonden vakmanschap en uitstekende kwaliteit van de geleverde goederen en diensten hoog in het vaandel.

Ypma Piano's, Sinds 1868

Na het openen van de pianowinkel door Petrus Ypma in 1868, kende het bedrijf een gezonde groei. Als eerste pianozaak in Alkmaar en omstreken had het bedrijf niet alleen op de lokale markt, maar in de gehele kop van Noord-Holland een unieke positie. Daar heeft Ypma Piano's destijds als startende onderneming veel profijt van gehad. Na het overlijden van Petrus Ypma in 1913, werd het bedrijf voortgezet door zijn zonen Dirk en Niek. Onder leiding van de gebroeders Ypma groeide het bedrijf gestaag verder. In 1952 trok Dirk Ypma zich uit het familiebedrijf terug en werd de zaak voortgezet door Niek Ypma en zijn echtgenote. Een verdere specialisatie in topmerken piano's en vleugels werd in deze periode doorgevoerd. Sindsdien werd Ypma Piano's officieel importeur van de piano's en vleugels van Steinway & Sons in Nederland.

Hofleverancier in Nederland

Steef Ypma, zoon van Niek Ypma, nam na het doorlopen van een pianovakopleiding in Duitsland, in 1975 de leiding van het bedrijf over. Met het aantreden van de derde generatie van de familie Ypma begon een periode met veel ontwikkelingen. In 1986 werd in Haarlem, aan de Grote Markt, een Ypma vestiging geopend in het voormalige pand van de pianofirma Goldschmeding. In 1989 opende Ypma een vestiging aan het Spui in Amsterdam. Hiervoor werd het Amsterdamse filiaal van pianohandel C.C. Bender overgenomen. Een concentratie van service en een verdere verbetering van kwaliteit in Amsterdam hebben ertoe geleid dat Ypma Piano's in 1994 zijn vestiging in Haarlem heeft gesloten. De verkoop- en service-activiteiten in de Haarlemse regio zijn overgenomen door Ypma Piano's in Amsterdam. Een hoogtepunt bij het 125-jarig bedrijfsjubileum van Ypma in 1993 was de toekenning van het predikaat 'Hofleverancier' door Hare Majesteit Koningin Beatrix.

Nieuw pianocentrum in Alkmaar

In 2006 bracht Ypma Piano's al zijn disciplines samen in Alkmaar in een geheel nieuw pianocentrum, gevestigd aan de A9: het Mekka voor de ware muziekliefhebber. Binnen het concept van Ypma Piano’s vielen destijds Steinway Center Nederland, Piano Technisch Atelier, concertverhuur, RobijnConcertzaal en Piano Stem Service met ruim twintig vakbekwame en hoogopgeleide pianostemmers en technici.

Het Piano Technisch Atelier en de Piano Stem Service van Ypma Piano's werden door Steinway & Sons in het jaar 2000 beoordeeld en uitgeroepen als beste serviceafdelingen van Europa. Hoogwaardige service en de hoogste kwaliteit werden geleverd aan particulieren en instellingen, waaronder Het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam, Concert- en Congresgebouw De Doelen in Rotterdam, Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam, Muziekgebouw Eindhoven, Nationale Opera & Ballet in Amsterdam, en vele anderen. De afdeling Concertverhuur, een aparte afdeling binnen het bedrijf, leverde Steinway & Sons concertinstrumenten aan alle bekende concertpodia en opnamestudio's in Nederland.

Zo was Ypma Piano’s o.a. exclusief leverancier van het Grachtenfestival, Holland Festival, Prinsengrachtconcert, Festival Classique en het Delft Chamber Music Festival.

Als officieel vertegenwoordiger van Steinway & Sons in Nederland werd Steinway Center Nederland verantwoordelijk voor verkoop, service en onderhoud van nieuwe Steinway & Sons piano's en vleugels.

Door de concentratie van kennis en een uitgebreid assortiment op één centraal punt in Nederland, werd een ruime keuze, een optimale service en de hoogste kwaliteit voor zowel de amateur als professional, gewaarborgd.

♭♩