Casio - Van rekenmachines naar Premium Digitale Piano's !

  • Digitale piano
  • Evolutie van de piano
  • Piano inspiratie

Ontdek nu de nieuwste toevoeging aan het assortiment van Piano's Maene: digitale piano's van het gerenommeerde Japanse merk Casio. Leer meer over waarom Casio als pianomerk een belangrijke rol speelt in de pianowereld in onze recente blogpost!

Casio VL1 Calculator - keyboard Pianos Maene

Over rekenmachines, digitale horloges en keyboards

Casio, een naam die bij velen bekend is vanwege de rekenmachines en digitale horloges, heeft een rijke geschiedenis in de wereld van elektronica, technologie en muziek. Wie in de jaren 80 en 90 zijn middelbare studies volgde, heeft hoogstwaarschijnlijk wel een wetenschappelijke rekenmachine van Casio gebruikt. Maar het was ook in die periode dat Casio zijn eerste stappen in de muziekwereld zette. Met de VL1, de eerste rekenmachine die ook een mini-piano was, verrasten ze de muziekwereld. Het popnummer "Da Da Da" van de Duitse groep "Trio", gebruikte de kenmerkende ritmepatronen uit het instrument en zorgde ervoor dat het wereldwijde jonge en hippe volkje zo'n "ding" wou aankopen. Terzelfdertijd volgden de eerste keyboards, klavieren waardoor je laagdrempelig en met automatische begeleidingen allerlei nummers kon leren spelen. En aansluitend introduceerde Casio een aantal populaire synthesizers zoals de CZ1 en CZ101. In de jaren 90 werden ook hun eerste digitale piano’s op de markt gebracht

 

Young child playing Casio Keyboard - Pianos Maene

Casio focuste in die beginjaren vooral op budget en betaalbaarheid, en bracht zo wereldwijd honderduizenden jongeren in contact met het klavier.  Door hun keyboards vaak via de elektronicawinkels en grote supermarkten aan de man te brengen, zorgden ze voor een laagdrempelige toegang tot muziek maken. Dit heeft toen heel veel jongeren aan het musiceren gebracht, maar ook enigszins het imago van Casio tekort gedaan : Het zorgde ervoor dat Casio werd geassocieerd met goedkoop en middelmatig.

Maar dit imago heeft Casio al lang van zich afgeschud : Ondertussen wordt Casio beschouwd als een  premium pianomerk. Een A-merk dat zich perfect kan meten met de andere 3 grote Japanse merken Yamaha, Roland en Kawai. Want ja, ook Casio is op en top van Japanse origine

Casio Grand Hybrid technology - Pianos Maene

Technologische innovatie : de weg naar kwaliteit

De laatste 3 decennia heeft Casio een opmerkelijke verschuiving doorgemaakt. Het bedrijf heeft aanzienlijke investeringen gedaan in onderzoek en ontwikkeling, wat heeft geleid tot baanbrekende technologische vooruitgang op het gebied van digitale piano's.

Een van de belangrijkste doorbraken was de ontwikkeling van de 'AiR Sound Source' (Acoustic and intelligent Resonator), een technologie die digitale piano's in staat stelt om de klank  van traditionele akoestische piano's nauwkeurig na te bootsen. Deze technologische vooruitgang heeft Casio's instrumenten naar een ander kwaliteitsniveau getild,  

Naast de vooruitgang in geluidstechnologie heeft Casio ook aanzienlijke inspanningen geleverd om de klaviermechanieken te verbeteren. Het klaviermechaniek is essentieel voor het nabootsen van het speelgevoel en de respons van een akoestische piano. Door geavanceerde materialen en productietechnieken te gebruiken, zijn ze erin geslaagd om klaviermechanieken te creëren die steeds dichter bij het speelgevoel van een akoestische piano komen. Dit omvat onder andere het gebruik van gewogen toetsen met een authentieke hamermechaniek, waardoor pianisten een vergelijkbare feedback ervaren bij het indrukken van de toetsen. De ultieme kers op de taart was hier de samenwerking met de Duitse fabrikant van akoestische piano's, C. Bechstein, om een topmechaniek te ontwerpen voor hun toplijn van digitale piano's. 

 

Casio Piano Artists - Pianos Maene

Samenwerking met topmuzikanten en artiesten

Een andere factor die heeft bijgedragen aan de transformatie van Casio tot een premium pianomerk is de co-creatie met vooraanstaande muzikanten en artiesten. Door samen te werken met professionele pianisten en hun feedback te integreren in het ontwerpproces, heeft Casio een dieper inzicht gekregen in de behoeften van muzikanten op verschillende niveaus. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van piano's die niet alleen technologisch geavanceerd zijn, maar ook voldoen aan de eisen en verwachtingen van ervaren pianisten.

Casio Piano Privia - Yellow - Pianos Maene

Het uitbreiden van het productassortiment : Privia, Celviano en Grand Hybrid

Naarmate Casio's reputatie groeide, heeft het merk ook zijn productassortiment uitgebreid om tegemoet te komen aan de verschillende behoeften en voorkeuren van muzikanten. Van draagbare modellen, designmodellen tot luxemeubels: Casio biedt nu een breed scala aan opties voor pianoliefhebbers van elk muzikaal niveau. De modellen worden in drie reeksen ingedeeld:

1. Casio Privia Serie:

De Privia-serie staat bekend om zijn slanke en draagbare ontwerpen, waardoor ze ideaal zijn voor zowel thuisgebruik als optredens onderweg. Deze serie "goed draagbare piano's" richt zich op een brede groep van spelers, van beginners tot gevorderden, en biedt een uitstekende combinatie van betaalbaarheid, kwaliteit en functionaliteit. De Privia reeks springt er uit door het opvallende en minimalistische design en de zeer intuïtieve bediening.

 

Casio Grand Hybrid - Pianos Maene

2. Casio Celviano Serie:

De Celviano-serie van Casio biedt een meer luxueuze en premium speelervaring, gericht op pianisten die toekomstgericht denken en liefhebbers van hoogwaardige instrumenten. Deze serie combineert geavanceerde technologie met elegant design , waardoor ze een aanvulling zijn op elk interieur. Casio Celviano-piano's zijn voorzien van geavanceerde klaviermechanieken en geluidstechnologieën, waaronder meerdere sensoren en resonantie-simulatie, om een uitzonderlijk realistisch speelgevoel en klank te bieden.

3. Casio Grand Hybrid Serie:

De Grand Hybrid-serie vertegenwoordigt het toppunt van Casio's expertise op het gebied van digitale piano's, met een unieke combinatie van digitale technologie en traditioneel vakmanschap. Deze serie is ontwikkeld in samenwerking met het befaamde pianomerk C. Bechstein en maakt gebruik van hun Duitse pianotechniek, gecombineerd met Casio's geavanceerde digitale technologie. 

Casio Piano Privia Pianos Maene

Waarom kiest Piano’s Maene ook voor Casio ?

Piano’s Maene wil als N° 1 pianospecialist in Europa synoniem staan voor een aanbod dat in elk prijssegment het beste uit de markt kan bieden, met de hoogst mogelijke kwaliteit.We willen voor elke pianist die bij ons langskomt, beginnend tot gevorderd, het bij hem best passende instrument kunnen voorstellen.

Met de merken Yamaha, Kawai en Roland hadden we uiteraard al  3 belangrijke A-merken in ons aanbod. Casio kan ook al meerdere jaren tot deze A-merken gerekend worden, en heeft – door de vaak subtiele verschillen en unieke features – zijn eigen publiek aan muzikanten en pianisten aan zich gebonden. Daarom stonden de Maene-collega’s te popelen om ook dit merk te omarmen en mee in het aanbod op te nemen. We zijn ervan overtuigd dat we met de toevoeging van dit unieke merk, een nog diverser aanbod in de verschillende prijssegmenten kunnen voorstellen, en zo nog beter kunnen inspelen op de wensen van de klant. We investeerden in opleiding van onze pianoconsultants, productkennis en service voor het nieuwe merk, zodat we ook hier  onze perfecte Maene-klantenservice kunnen delen.

Van Casio tot Steinway, je vindt het hele pianospectrum enkel bij Piano's Maene ! 

♭♩