Een STAGE PIANO voor de woonkamer?

  • Digitale piano
  • Koopadvies
  • Piano advies voor beginners

Digitale piano’s kan je opsplitsen in twee groepen: de piano's in meubelvorm en de draagbare digitale piano’s. In de laatste categorie heb je dan deze met en deze zonder luidsprekers.

kawai mp11 sfeer
sfeerbeeld hp704

Wat is de beste digitale optie voor thuis?

Meubelmodellen, ook wel home piano's genoemd, benaderen qua look meer de “klassieke” piano en hebben vaak een ruimere omvang met grotere ingebouwde luidsprekers, een stevig houten onderstel en een deksel om het klavier te beschermen. De grotere modellen beschikken over een meer geavanceerd klavier, vaak met houten toetsen, waardoor het speelgevoel zo goed mogelijk dat van zijn akoestische tegenhanger imiteert. Ook zijn de meubelversies voorzien van 3 pedalen, wat bij draagbare pianos niet altijd het geval is.

Meubelinstrumenten zijn dan ook doorgaans de beste oplossing voor de huiskamer. Is het nu echter zo dat de piano makkelijk verplaatsbaar moet zijn, of je die ook moet kunnen meenemen, dan komt de stage piano in beeld.

yamaha ps500

Stage piano’s met of zonder luidsprekers?

De term “Stage piano” is eerder misleidend, want uiteraard zijn deze instrumenten niet enkel bestemd voor podiumgebruik. Binnen dit draagbare gamma heb je piano’s met en piano’s zonder luidsprekers. Deze met luidsprekers zijn qua bediening en inhoud vaak verwant aan de meubelpiano. De klankmogelijkheden zijn gelijkaardig en de meeste onder hen zijn tegenwoordig ook voorzien van Bluetooth, zodat je makkelijk verbinding kan maken met een tablet of smartphone, om mee te spelen met bestaande muziek of filmpjes.

Bovendien hebben alle merken tegenwoordig een gratis applicatie, waarmee je alle functies van jouw instrument zeer makkelijk kan aanspreken. Je kan het zien als een gebruiksvriendelijke afstandsbediening van jouw piano. Bij de Roland Piano App krijg je nog een aantal extra mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld een begeleidingsautomaat. De ingebouwde luidsprekers hebben natuurlijk door de compacte uitvoering en kleinere klankkast meestal niet de volheid en volume van een meubelversie. Indien gewenst kan je altijd jouw portabele piano aansluiten op een externe versterker.

pro modellen

De stagepiano’s pur sang hebben geen interne luidsprekers. Waarom? Wel, ze kunnen daardoor wat lichter worden gemaakt en zijn dus handiger om mee te nemen. De kleine luidsprekers hebben toch geen nut in grotere ruimtes of op podia. Deze instrumenten zijn ook anders qua bediening, en meer gericht op snelheid en professioneel gebruik. Zo hebben zij een groter bedieningspaneel met meer functieknoppen, zodat je snel een klank of parameter kan veranderen, zonder in menu’s te moeten duiken. Ook de aansluitingen en midi mogelijkheden zijn meestal een stuk uitgebreider op deze instrumenten.

Ons advies? Speel je in een bandje, treed je vaak op met jouw instrument, of werk in een studio context en wil je gebruik maken van extra software, klankmodules etc, dan kunnen ondertaande instrumenten een interessante keuze zijn:

 

nord piano live

Zoek je vooral een praktische oplossing om mee te kunnen nemen, als tweede instrument , voor bijvoorbeeld begeleiding van zang of andere instrumenten, dan zijn deze budgetvriendelijke piano’s een mogelijke oplossing:

Wil je toch een draagbare oplossing voor thuis met voldoende geluidsvermogen, dan kijk je best naar deze modellen:

Tot slot is het ook goed om te weten dat bij veel van de draagbare piano’s met luidsprekers er ook een specifiek houten onderstel beschikbaar is in optie. Zo krijgt jouw instrument toch een huiselijke look.

 

♭♩