Interview met Peter Bence

  • Akoestische piano
  • Piano evenementen
  • Piano inspiratie

De missie van Piano's Maene is om onze passie voor de piano met zoveel mogelijk mensen te delen, en iedereen te inspireren om piano te spelen. Wie deze missie als geen ander uitstraalt is ook Youtube fenomeen Peter Bence, al sinds vele jaren "vriend aan huis" bij Piano's Maene. We interviewden hem tijdens zijn bezoek aan België. 

Peter Bence, Steinway Artist en Maene Friend
Meet and greet with Peter Bence

Al in 2015 gaf Peter Bence een optreden in de hoofdzetel van Piano's Maene in Ruiselede, en sindsdien zijn de contacten tussen Peter en Maene altijd warm gebleven. Hij maakte in het najaar van 2022, na de lockdownperiodes,  een nieuwe wereldtournee, en naast Australië, Dubai, de VS en tal van Europese landen konden ook België en Nederland natuurlijk niet ontbreken. In Nederland kon hij voor een overvolle Carré in Amsterdam het beste van zichzelf geven, en in België zat De Koningin Elisabethzaal in Antwerpen vol met jonge en minder jonge pianoliefhebbers. Piano's Maene leverde voor beide uitverkochte concerten de Steinway concertvleugel en organiseerde ook een meet-and-greet voor de genodigden.Na het concert in Antwerpen stelden we hem nog enkele vragen...

Peter Bence aan de vleugelpiano

Welke piano heb je?

Thuis heb ik een Steinway Spirio | r. Ik speel wel al mijn concerten op een Steinway D model, alsook het grootste deel van mijn opnames.

Hoe ben je begonnen met piano spelen?

Dat gebeurde eigenlijk heel natuurlijk, als kind, bij het onvermijdelijke ontdekken van mijn oma’s buffetpiano.

Welk advies geef je aan beginnende pianisten?

Het is zo belangrijk om het stemmetje in ons hoofd de mond niet te snoeren. 99 procent van onze ideeën mogen wel tot een mislukking leiden, we moeten blijven streven en hard werken om van die 1 procent iets geniaals te maken.

Akoestische of digitale piano? Of beide?

Beide instrumenten worden op een totaal andere manier gebruikt en zouden zelfs niet vergeleken mogen worden. Je zou jezelf eigenlijk de vraag moeten stellen “wat is mijn doel met deze piano?” Als het voor een opname of een live uitvoering is: zonder twijfel een akoestische piano. Als het gewoon om op te oefenen is, vind ik een digitale piano voldoende. Hoe dan ook heb ik toch een lichte voorkeur voor akoestische piano’s, ik hou van het fysische geluid van de trillende snaren.

Waar let je op als je een piano kiest?

De klank is altijd het eerste criterium, daarnaast natuurlijk ook het klavier en de mechaniek. Ik hou van een heldere en karaktervolleklank, met een vlotte en gevoelige mechaniek. Daarom is gedurende de jaren heen mijn keuze voor een Steinway D een evidentie geworden. Een perfect gebalanceerde piano is er een zoals een witte canvas, niets houdt je tegen om de mooiste kleuren te schilderen.

Peter Bence in actie op een Steinway vleugelpiano (Piano's Maene)

Heeft de lockdown van 2020-2021 ook een positieve impact gehad op je muziek?

Ik heb eindelijk de anders onbestaande tijd gevonden om nieuwe muziek en nieuwe video’s te maken, mijn album af te werken… Dat zou niet gelukt zijn als ik nog op tour was. We moeten steeds optimistisch blijven en het positieve halen uit moeilijke en chaotische periodes. Ik moet wel toegeven dat ik het reizen, mensen ontmoeten en live op het podium staan heel erg gemist heb en blij ben dat ik in 2022 weer een wereldtournee heb kunnen maken. 

Wat was je meest memorabele pianomoment?

Er komen meteen verschillende concerten in me op waar een speciale connectie was tussen mezelf, de piano en het publiek. Een daarvan was het laatste concert dat ik gaf voor de lockdown begon, in Sydney Opera House. Memorabel kan daarentegen ook grappig of uitdagend zijn, zoals toen ik 2 toetsen en een snaar brak tijdens de soundcheck voor de BBC Proms In The park. We hadden slechts enkele minuten om het probleem op te lossen. Een tegenslag, die gelukkig slechts zelden voorkomt.

Welke muziek beluister je graag?

Ik luister naar alles wat iets goeds of interessants te bieden heeft. Tegenwoordig gaat mijn aandacht vooral naar orchestrale muziek, klassiek of John Williams. Ik heb periodes waarbij ik naar heel erg gevarieerde muziek luister, van Sting tot Michael Jackson, van Hans Zimmer tot Stephen Sondheim. De lijst is te lang om op te noemen.

Peter Bence in Elisabethzaal Antwerpen

Wat moet je vooral niet doen met een piano?

Ajuinen snijden of peterselie hakken zou waarschijnlijk het mooie hoogglans lak beschadigen, ik raad dit niet aan :) Piano’s zijn heel sterk en massief, ik vind het interessant om te gaan ontdekken hoe ik andere geluiden uit het instrument kan krijgen, naast het gewone indrukken van de toetsen. 

Hoe bereid je jezelf voor op een optreden?

Als het om een reeks concerten of een tour gaat, oefen ik graag alle stukken in de geprogrammeerde volgorde, zodat alles goed in mijn geheugen gegrift staat. Als je vraagt wat ik doe als het maar om één concert gaat, dan is het vaak een 2-in-1 soundcheck met opwarmingsoefeningen.

Nog een tip voor de Piano's Maene lezers ?

Muziek luisteren is zoals eten. Als we te veel tussendoortjes en snacks eten, hebben we geen honger en zin meer in een volwaardige maaltijd. Wanneer je na een lange periode weer een bepaald stuk beluistert, klinkt alles weer heel wat krachtiger en overtuigender.

Dankjewel Peter voor dit interview, en tot binnenkort ! 

Tijdens zijn allereerste concertje in België, in onze hoofdzetel in Ruiselede (2015), speelde hij na het concert nog op onze Doutreligne Seven designpiano. Hieronder vind je het filmpje ! 

♭♩