Stemmen, een gevoelige snaar

  • Akoestische piano
  • Onderhoud

De vraag die bijna elke klant in de winkel stelt is: “Hoe vaak moet een piano nu gestemd worden?” Met een glimlach adviseren wij je graag: Minimaal 1x per jaar en het beste zou zijn, 2 á 3 keer per jaar. Waarom? Dat leggen wij je graag uit.

Stemmen piano

Wat is pianostemmen eigenlijk?

Wij hebben allemaal stemrecht en dat is maar goed ook. Onze voorouders hebben hier hard voor gestreden. Piano’s en vleugels hebben dat recht helaas nog niet. Het is aan de eigenaar om te kiezen of ze gestemd mogen worden. Set your instrument free! Power to the piano! Als piano’s zouden mogen stemmen dan zou de A440 partij het zeer goed doen in de Nederlandse politiek.

Een piano of vleugel heeft snaren die vast zitten aan stempennen. De stempennen kunnen aangedraaid worden om de spanning van het instrument te verhogen of te verlagen.

De pianostemmer zorgt ervoor dat de stemming weer op de gewenste toonhoogte staat en het instrument weer mooi gaat klinken. Stemmen is niet alleen een handeling de piano mooi doet klinken, het is tegelijkertijd ook onderhoud en een voorwaarde om de kwaliteit van het instrument op peil te houden.

Piano stemmen Rutger

Waarom 2x per jaar laten stemmen?

Een autoband loopt na verloop van tijd leeg en moet weer opgepompt worden. Er wordt zelfs geadviseerd om dit maandelijks te doen. Een piano wordt erg beïnvloed door de luchtvochtigheid. Het hout in een piano ‘werkt’. Als het vochtig is zet het hout uit, als het droog is dan krimpt het hout juist. Dit natuurlijk fenomeen verandert dus de spanning die op de snaren staat. In de zomer is de lucht vochtiger en zal de stemming hoger staan. In de winter is het droger en zal de stemming zakken.

Idealiter staat een piano op 440Hz. Het is natuurlijk niet erg als dit een klein beetje afwijkt. Concertvleugels worden vaak juist op 442 Hz gestemd om een meer ‘briljante toon’ te creëren voor grote zalen, maar thuis is dit echt niet nodig. Vanwege de veranderingen in de zomer en winter adviseren wij dus dat een piano idealiter 2x gestemd wordt. Onze pianostemmers houden de hoogte van de stemming bij, van de luchtvochtigheid en overige bijzonderheden.

Waarom minimaal 1x per jaar laten stemmen?

Ook al speelt u niet veel, dan nog is het belangrijk om jaarlijks je piano te laten stemmen. De kwaliteit van een piano gaat er op achteruit als die niet gestemd wordt. Het instrument zal minder aangenaam klinken - het is soms niet te geloven wat een stembeurt kan doen voor de klankkwaliteit van een piano!

De piano blijft dan maar staan terwijl dunne laagjes stof haar bedekken als een deken die een winterslaap doet vermoeden. Voorkom dit! Houd de piano goed op peil zodat je altijd kan genieten van spelen wanneer het uitkomt. Een goed gestemde piano prikkelt en motiveert je om meer te gaan spelen. 

Piano stemmen met een stemsleutel

Hoe vind ik een goede pianostemmer?

Je kan uiteraard terecht bij de stemmer in de buurt. Wij hebben een groot team van ervaren pianostemmers en technici die voor jou klaarstaan! Ook als het gaat om het onderhouden van je piano of vleugel. Wij komen door heel Nederland en België. Hebben wij jou in de de juiste stemming gebracht? Hebben wij de juiste toon gezet? Klinkt dit als muziek in de oren? Neem dan contact met ons op via mail of telefoon.

♭♩