Verschil tussen een keyboard en een piano

“Waarom zou ik een piano kopen voor mijn kinderen, als ik nog een keyboard van 15 jaar oud op zolder heb liggen? Daar kunnen ze toch ook op leren piano spelen?”. Het is appels met sinaasappels vergelijken; beide vruchten hebben het woord appel erin zitten. Toch zijn het twee totaal verschillende dingen. Hetzelfde geldt voor een keyboard en een piano. Wat zijn dan de verschillen?

Keyboard toetsen

Het klavier

Bij een keyboard bestaat het klavier uit dunne plastic toetsen met een veertje eronder. Daaronder zitten sensoren die waarnemen of de toets word ingedrukt. Na het loslaten van de toets, schiet deze weer omhoog. Dit voelt heel licht aan en soms hebben keyboards ook geen aanslaggevoeligheid. Het is dan niet mogelijk om hard of zacht te spelen.

Keyboardtoetsen lijken meer op toetsen van een orgel dan toetsen van een piano. Het is geen goeie representatie van een pianotoets. In onze andere blogs worden de verschillen tussen digitale piano's, piano's en vleugels uitgelegd.

Keyboard geluid

Het geluid

Digitale piano’s en keyboards lijken op vlak van geluid soms wel weer op elkaar. Er zitten meestal speakers in het instrument verwerkt. In een digitale piano zitten er speakers die zo goed mogelijk het geluid van een akoestische piano nabootsen.

Bij een keyboard draait het niet (enkel) om het pianospelen, maar om het afspelen van de vele geluiden. Er zitten soms wel 300+ verschillende geluiden in een keyboard

Waar is een keyboard dan wel voor bedoeld?

Een  keyboard  is een toetsinstrument waarmee je geluiden kan maken die geprogrammeerd staan op een ingebouwde chip. Met de rechterhand kan je de melodie van een nummer spelen en met de linkerhand kan je bijvoorbeeld een auto-fill functie gebruiken.

Bij het indrukken van de toets komt er dan een begeleidende akkoordenpartij bij. Zelfs de stijl van de muziek kan gekozen worden. Het is bedoeld om jezelf een beetje te begeleiden tijdens het spelen, een soort ingebouwd bandje die met je mee speelt. Een keyboard heeft daarom vaak minder toetsen!

Er zijn ook nog synthesizers! Deze instrumenten zijn bedoeld om creatief met klank aan de slag te gaan, en nieuwe klanken te genereren. Als er al een pianoklank is, dan is die vaak beperkt in realisme, en bedoeld om met andere klanken te combineren.

Kan ik op een keyboard piano leren spelen?

Het zijn twee verschillende instrumenten die beiden een ander resultaat geven.

Is je intentie om piano te leren spelen? Neem dan een piano in huis en niet een keyboard. Als je begint met keyboard en daarna overstapt naar piano, kan je eigenlijk weer opnieuw beginnen met leren spelen.

De instrumenten zijn namelijk nauwelijks met elkaar vergelijkbaar. Wat ik in het begin al aangaf, het is appels met sinaasappels vergelijken. Het enige wat hetzelfde er uit ziet zijn de witte en zwarte toetsen. Het is leren autorijden op een fiets. Je leert het verkeer wel kennen, maar niet het autorijden zelf.

♭♩