Onze 5 goede voornemens voor pianisten

  • Akoestische piano
  • Digitale piano
  • Onderhoud
  • Piano advies voor beginners
  • Piano inspiratie

Onze consultants schreven 5 tips neer die je zullen helpen om dit jaar meer te genieten van je piano, en muziek spelen in het algemeen. 

Prokoviev

1: Verlaat je comfortzone

Als pianist of muzikant heb je vast je favoriete componisten, een geliefd tijdperk of een genre waar je je het meest thuis in voelt. Het is prikkelend om het af en toe over een andere boeg te gooien. Probeer daarom elke maand een stuk te spelen waar je normaal nooit zou aan beginnen. En de kruisbestuiving is vaak dichterbij dan je denkt! Hardcore jazzpianist? Van Bach tot Prokofiev, er valt harmonisch erg veel inspiratie op te doen in de klassieke muziek. Hou je van Debussy? Ik zie geen reden waarom je Jef Neve’s gebalanceerde composities geen kans kan geven. Bovendien vereist andere muziek soms een andere mindset én een ander leerproces, wat je uitdaagt om oude gewoontes te doorbreken.

warmup

2: Ontwikkel een opwarmingsroutine

Neem voor je begint te spelen de tijd om even (5-10 minuutjes) op te warmen. Kies enkele toonladders, patronen of stukjes muziek die alle spieren in je handen activeren, drijf langzaam je tempo op, en varieer in speelvolume. Wees je tijdens je opwarming extra bewust van je houding. Concentreer je op je handvorm en het lossen van alle spanningen in je schouders, armen en handspieren. Dankzij een goede opwarming zullen je handen een stuk minder snel vermoeid geraken en kan je ontspannen aan je oefensessie beginnen. Je zal je oefensessies langer kunnen volhouden. Je verkleint ook je kans op blessures!

piano in room

3: Verplaats uw piano!

Het klinkt misschien vreemd, maar durf uw instrument eens op een andere plek in het huis te zetten! Zo plaatst u de piano letterlijk en figuurlijk eens in een ander daglicht, en u zal zaken opmerken die u nooit zijn opgevallen. Doordat de akoestiek onvermijdelijk anders zal zijn, klinkt uw piano gegarandeerd ook opnieuw fris in de oren.

Intonatie

4: Draag zorg voor uw piano

U weet allicht wel dat u uw piano best elk jaar (en soms vaker) laat stemmen om hem op-en-top in orde te houden. Maar misschien is het wel eens tijd voor een grondige onderhoudsbeurt!

Het mechaniek van uw piano ondergaat slijtage en geraakt langzaam ontregeld. Dat gebeurt vrij langzaam, waardoor u u als pianist vaak onbewust aanpast aan de tekortkomingen van uw piano. Daardoor merkt u een losse regulatie soms (te) laat op.

Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat de mechaniek van uw piano decennialang in topvorm blijft! Ook de klank van uw piano of vleugel verandert doorheen de tijd. Uw pianotechnicus kan via intonatie de piano weer “op klank” brengen.

Piano teacher

5: Deel uw passie!

Veel mensen denken eraan om te beginnen met pianospelen, maar hebben eigenlijk geen idee waar ze moeten beginnen. Geef een beginner een duwtje in de juiste richting en deel uw passie voor pianospelen. U kunt tips geven, ervaringen delen, een docent aanraden, een eerste les geven, feedback geven of gewoon motiveren om even door te zetten wanneer het net even moeilijk wordt. Kortom; help een ander!

♭♩