Ik start met piano: 10 onmisbare tips voor beginners!

Piano leren spelen kan veel voldoening geven, maar het vereist voldoende engagement en oefening. Piano's Maene lijst met plezier 10 tips voor beginners op die u hopelijk kunnen inspireren en helpen bij het piano spelen.

Piano spelen: 10 tips voor beginners
Piano instrument kiezen

1. Kies een instrument

Het kiezen van een piano is niet gemakkelijk. Elke piano is verschillend. Of u nu kiest voor een akoestische of een digitale piano: een kwalitatief goed instrument kan u veel inspiratie geven en u aanmoedigen om te spelen. Het draagt eveneens bij aan de verdere ontwikkeling van uw pianospel en het zal uw leerervaring, plezier en succes verbeteren. Het is belangrijk om tijd te nemen, u goed te informeren en te investeren in een instrument dat bij u en uw noden en wensen past.

Lees meer over het kiezen van een instrument in deze blogpost.

Piano les volgen

2. Volg pianoles, in het echt of online

Pianoles bij een leraar en online lessen of lesmethoden hebben elk hun eigen voordelen. Naar gelang uw eigen voorkeuren, behoeften en omstandigheden kan u een keuze maken.

Pianoles bij een leraar heeft het grote voordeel dat u elke les persoonlijke feedback krijgt. Uw leraar begeleidt u in het leerproces en past zijn lessen aan aan uw specifieke behoeften en vaardigheidsniveau, wat heel handig is voor beginners. U kunt ook vragen stellen en zo uw kennis uitbreiden. Doordat u regelmatig naar de les gaat, kan dat u ook motiveren om voldoende te oefenen.

Online muziekles of zelfstudie heeft dan weer het voordeel dat het u meer flexibiliteit biedt. U kunt oefenen en les volgen wanneer het u het beste uitkomt. Er zijn talloze online bronnen, variërend van videolessen tot interactieve apps en cursussen, die geschikt zijn voor verschillende leerstijlen en muziekstijlen.

Piano notenleer volgen

3. Notenleer volgen: ja of nee?

Heeft u notenleer nodig om piano te leren spelen? Neen. Maar kan het u helpen? Absoluut! Als u noten kunt lezen, helpt het u om muziek beter te begrijpen. Ook heeft u dan veel meer keuze bij het vinden van de muziek die u echt graag wilt spelen. Er zijn tal van databases en websites die gratis of betalend bladmuziek aanbieden in het standaard notenschrift, van popmuziek tot klassieke muziek! Zo kunt u gemakkelijk zelf aan de slag.

Correcte piano houding

4. Neem de juiste houding aan

Een goede houding is van essentieel belang bij het piano spelen. Niet alleen heeft het een positieve impact op de technische vaardigheid en expressiviteit van de muziek, maar het draagt ook bij tot het comfort en de gezondheid van de pianist. Een juiste houding vermindert lichamelijke spanning en helpt bij het voorkomen van blessures.

Het is een fundamenteel aspect dat elke pianist, beginner of gevorderde, aandacht moet geven om zijn spel te verbeteren. Uw leerkracht zal u hierbij zeker kunnen helpen en het juiste advies geven.

Piano oefenen

5. Oefen met regelmaat

De kracht van herhaling! Door regelmatig te oefenen zal u sneller uw techniek, muzikaliteit en coördinatie tussen uw linker- en rechterhand ontwikkelen. Het helpt voor het opbouwen van fysieke uithoudingsvermogen en voorkomt vaardigheidsverlies waardoor u meer kunt genieten van het plezier om muziek te maken.

Elke dag twintig minuutjes oefenen werkt hierdoor beter dan één keer in de week anderhalf uur. Regelmaat is de sleutel tot goed piano leren spelen!

Metronoom digitale piano

6. Gebruik een metronoom

Vloeiend pianospelen is vaak een van de grootste uitdagingen voor een beginnende (en zelfs voor de gevorderde) pianist. U herkent het misschien wel, het automatisch langzamer gaan spelen bij de moeilijke passages en uw linker- en rechterhand die niet even snel over het klavier van uw piano bewegen.

Een metronoom is een apparaatje dat u een tempo aangeeft aan de hand van tikjes. Naast de traditionele mechanische metronomen bestaan er ook elektronische apparaatjes en apps voor op een smartphone of tablet. In digitale piano's is er altijd een metronoom ingebouwd. Door een metronoom te gebruiken tijdens het oefenen heeft u een vast ritme waar u zich aan kunt houden. Zo voorkomt u dat u in een muziekstuk te veel van tempo wisselt. U kunt het stuk eerst traag oefenen met de metronoom en daarna uw tempo geleidelijk aan opkrikken.

Piano geduld bij het oefenen

7. Blijf geduldig, oefening baart kunst

Piano leren spelen is een geleidelijk proces en geduld is uw beste vriend op deze muzikale reis. U kunt niet verwachten dat u na enkele maanden de meest virtuoze muzikant zal worden. Gefrustreerd geraken als iets niet lukt, kennen we allemaal, maar het helpt ons niet vooruit.

Een stappenplan met haalbare doelen kan u hierbij helpen. Als u les krijgt van een leerkracht, zal deze het plan samen met u opstellen. Ook fouten maken is een onderdeel van het hele leerproces. Onthoud vooral dat u met elke oefensessie wel degelijk vooruitgang boekt, ook al heeft u misschien niet altijd dat gevoel.

Piano concerten

8. Luister naar piano en ga naar concerten

Pianospelen draait niet alleen om zelf muziek maken. Als (beginnend) pianist is het gunstig om veel naar muziek te luisteren en eveneens concerten bij te wonen. Muziek geeft u inspiratie, verbetert uw eigen spel en helpt u nieuwe interpretaties te ontdekken.

Luisteren naar anderen heeft ook een positief effect op uw eigen motivatie en versterkt uw emotionele band met muziek. Alleen maar voordelen dus!

Piano klasconcert

9. Speel piano voor anderen

Wil u graag de muziek, waarvoor u zo lang heeft geoefend, eens laten horen aan vrienden en familie? Dat is een goed idee!

Hoe meer u voor anderen speelt, hoe minder nerveus u zal zijn bij een volgend concertje. Tevens krijg u heel veel warmte en enthousiasme van uw publiek waardoor u nog meer motivatie zal krijgen om piano te oefenen.  Neem dus af en toe deel aan klasconcerten als u les volgt in een muziekschool en betover uw vrienden en familie met de muziek die u brengt.

Piano onderhoud

10. Laat uw piano onderhouden

Om uw piano in topconditie te houden is het ten eerste belangrijk om genoeg op het instrument te spelen. Zo blijven alle onderdelen in beweging.

Daarnaast, als u een akoestisch piano heeft, is het van belang om uw instrument jaarlijks te laten stemmen. Een piano raakt ontstemd door temperatuurwisselingen, verandering in de luchtvochtigheid en zonlicht. Er kan hier rekening mee gehouden worden waardoor uw instrument minder snel zal ontstemmen, maar het instrument zal hoe dan ook zijn stemming niet behouden. Het stemmen van het instrument zorgt er niet alleen voor dat de piano opnieuw mooi klinkt, maar het is tegelijkertijd ook een voorwaarde om de kwaliteit van het instrument te behouden.

♭♩