De nieuwe Yamaha Clavinova CLP-800 reeks: de traditie voortgezet

  • Innovatie
  • Digitale piano
  • Koopadvies
  • Piano inspiratie

Al meer dan 40 jaar is Yamaha één van de toonaangevende namen in de wereld van digitale piano's. In 1983 introduceerde Yamaha de eerste Clavinova CLP-reeks, een mijlpaal die de weg vrijmaakte voor verdere innovaties. Vandaag de dag zet Yamaha nog steeds de standaard voor hoogwaardige digitale piano's. Dit bewijzen zij opnieuw met de lancering van de Clavinova CLP-800 reeks. Ben je benieuwd, ontdek dan meer in deze blog!

Yamaha Clavinova CLP-795GP

Digital never felt so grand

Yamaha had altijd een duidelijke missie met de Clavinova CLP-lijn: de pianobeleving van een echte vleugelpiano zo authentiek en realistisch mogelijk maken. Yamaha put uit meer dan 120 jaar aan expertise in akoestische piano's en verweeft dit naadloos met de meest recente technologische ontwikkelingen.

Waar de Clavinova CVP- en CSP-reeksen zich richten op extra features en muzikaal entertainment, draait het bij de CLP-piano’s puur om de essentie van pianospelen. Dit komt wederom tot uiting in de nieuwe CLP-800 reeks, waar elke detail is verfijnd om de kwaliteit van het klavier en de klankweergave te perfectioneren.

Yamaha Clavinova GrandTouch klavier

GrandTouch klavier

De Yamaha GrandTouch klavieren van de CLP-800 reeks zijn ontworpen om het gevoel van het spelen op een vleugelpiano zo nauwkeurig mogelijk te evenaren. De toetsen zijn bedekt met synthetisch ivoor en ebbenhout, waardoor ze een sterk absorberend effect hebben en de kans op fouten bij het spelen vermindert. Bovendien zijn de klavieren uitgerust met een escapement (let-off) mechanisme, net zoals bij een echte akoestische piano.

Het GrandTouch-S klavier (te vinden in de CLP-825, CLP-835, CLP-845 en CLP-865GP) reageert sneller dan ooit dankzij de verdere optimalisatie van de hamergewichten. Terwijl de CLP-825 en CLP-835 een synthetisch klavier hebben, biedt de CLP-845 een klavier met houten toetsen voor meer respons en controle.

Het GrandTouch klavier (te vinden in de CLP-875, CLP-885 en CLP-895GP) heeft langere toetsen die de pianist meer hefboomeffect geven, wat resulteert in betere dynamische controle. Elke toets is lineair gradueel gewogen, wat het gevoel van een echte vleugelpiano nog beter simuleert. De CLP-885 is ook voorzien van contragewichten in de toetsen, waardoor deze sneller terugkeren naar hun positie, wat zorgt voor verbeterde controle en bespeelbaarheid, vooral bij het spelen van pianissimo met een lichte aanslag.

Grand Acoustic Imaging

Verbeterd speakersysteem en klankweergave

De Clavinova CLP-modellen staan traditioneel bekend om hun krachtig speakersysteem, dat zorgt voor een rijke en natuurlijke geluidsweergave. Om deze ervaring nog verder te verbeteren, heeft Yamaha bij de CLP-800 serie de plaatsing, richting en volumebalans van de luidsprekers geoptimaliseerd. Bovendien zijn diffusers, golfgeleiders en bidirectionele hoorns toegevoegd om de weerkaatsing en galm van het geluid in de ruimte te verbeteren. Dankzij deze Grand Acoustic Imaging technologie word je als pianist volledig ondergedompeld in dezelfde geluidsbeleving als bij het bespelen van een vleugelpiano.

Dankzij de Virtual Resonance Modelling technologie wordt de klank en resonantie van een echte vleugel op een unieke manier gereproduceerd. Deze technologie houdt rekening met alle interacties binnen het instrument, zoals het trillen van de snaren, de klankkast, de zangbodem en geluiden van dempers en pedalen.

Binaural Sampling

Met de Grand Expression Modelling technologie wordt de impact van de speeltechniek van de pianist op de klankweergave nauwkeurig nagebootst. Net zoals bij een akoestische piano, zorgen de intensiteit en de snelheid van de aanslag voor een grenzeloze variatie in klank, wat een extra dimensie toevoegt aan de muzikale beleving.

De Binaural Sampling zorgt voor een optimale muzikale ervaring bij het gebruik van de hoofdtelefoon.Dankzij deze technologie wordt er een driedimensionele klank geproduceerd, en lijkt het alsof de klank daadwerkelijk uit de pianokast komt, wanneer je met hoofdtelefoon speelt.

Yamaha CFX Concert Grand

Samples van wereldberoemde concertvleugels

Net als bij de vorige reeks, bevat de nieuwe CLP-800 reeks de samples van 2 wereldberoemde concertvleugels. De Yamaha CFX concertvleugelwordt gekenmerkt door een heldere en expressieve klank, terwijl de Bösendorfer Imperial concertvleugel een meer charmante en warme klankkleur heeft. Door de combinatie van sampling en fysieke modellering zijn de klanken zeer natuurlijk en expressief. Alle 88 toetsen werden heel nauwkeurig gesampled waardoor de harmonieuze nuances van de instrumenten zeer goed tot hun recht komen.

Bij de CLP-800 reeks werden bovendien 2 nieuwe akoestische pianoklanken toegevoegd: Chill Out Piano en Lo-Fi Piano.

De pianoforte samples zijn identiek aan die van de CLP-700 serie: Scarlatti, Mozart, Beethoven en Chopin piano's.

Yamaha Smart Pianist App

Design en extra's

De CLP-800-serie piano’s hebben een tijdloos en klassiek design met zachte rondingen die hen een warm en open gevoel geven, waardoor het lijkt alsof je een vleugelpiano bespeelt. De brede muziekstandaard is niet alleen functioneel, maar biedt ook ruimte om meerdere bladen bladmuziek te plaatsen.

In de geavanceerdere modellen schakelt de LED-display op het bedieningspaneel automatisch uit wanneer niet in gebruik, waardoor deze naadloos opgaat in het design van de piano. Hierdoor kunnen pianisten zich volledig concentreren op het spelen, zonder afleiding.

Met de nieuwe Volume Limiter-functie kunnen gebruikers een maximaal volumeniveau instellen om gehoorschade te voorkomen, vooral handig voor kinderen die per ongeluk het volume te hoog zetten.

Gebruik muziekapps op jouw Bluetooth-apparaat om nummers af te spelen via de speakers van de Clavinova, of speel zelfs mee. Je kan zelfs draadloos verbinding maken met het instrument met behulp van Yamaha's Smart Pianist-app. De Smart Pianist app kan gratis gedownload worden voor gebruik op tablets en smartphones. De applicatie biedt een gebruiksvriendelijke, grafische interface en veel extra mogelijkheden voor een vlot gebruik van jouw Yamaha Clavinova.

Conclusie

Met de Clavinova CLP-800 serie zet de traditie van Yamaha voort door zich te concentreren op de ultieme pianobeleving. Yamaha blijft trouw aan muzikaliteit en stabiliteit, met subtiele verfijningen en verbeteringen in de klank en het speelgevoel. Ondanks dat de spectaculaire vernieuwingen zijn uitgebleven, behoort de Yamaha CLP-800 reeks nog steeds tot het beste segment van de digitale piano’s.

Ontdek de nieuwe modellen in een van onze 9 vestigingen of ontdek ze op onze webshop!

CLP-800 reeks: modellen

♭♩