10 geweldige voordelen van piano spelen voor uw hersenen

 • Piano inspiratie

Muziek is altijd een bron van vreugde en inspiratie geweest voor mensen over de hele wereld. Maar wist u dat het spelen van muziek ook een grote invloed kan hebben op onze hersenen?

Neuroplasticiteit

Het is allemaal te danken aan een proces dat neuroplasticiteit wordt genoemd - het vermogen van de hersenen om te veranderen en zich aan te passen als reactie op nieuwe ervaringen. Wanneer we ons bezighouden met activiteiten zoals het spelen van muziek, vormen onze hersenen nieuwe verbindingen en neurale paden, waardoor we ons kunnen verbeteren en zelfs uitblinken in taken waarvan we ooit dachten dat ze onmogelijk waren.

Onlangs begonnen een aantal Maene-collega's grote interesse te krijgen in neurowetenschappen, geïnspireerd door Dr. Andrew Huberman - u kunt zijn kanaal hier bekijken https://www.youtube.com/@hubermanlab.

Dit onderzoek heeft veranderingen in de hersenen van musici aangetoond als gevolg van jarenlange muzikale praktijk. Muzikanten kunnen dienen als een uniek model voor het bestuderen van plastische veranderingen in het menselijk brein, vanwege de complexiteit van deze stimulus en de hoge mate van blootstelling tijdens het oefenen van muziek.

Piano hand

In onderstaande video delen we 10 geweldige hersenvoordelen met jou, gebaseerd op de nieuwste neurowetenschap en persoonlijke ervaring:

 1. Verhoogde grijze materie in het brein
 2. Verhoogde witte materie het brein
 3. Muziek als therapie om de ziekte van Alzheimer/Parkinson te helpen voorkomen of er baat bij te hebben
 4. Verbeterde coördinatie
 5. Verhoogt IQ en verbeter het geheugen
 6. Vermindert stress
 7. Verbetert sociale vaardigheden
 8. Verbetert de creativiteit
 9. Positieve langetermijneffecten
 10. Verhoogt de concentratie

Over het algemeen is het duidelijk dat het spelen van piano of muziek in het algemeen enorm veel positieve effecten heeft op de hersenen, dankzij het proces van neuroplasticiteit. Heeft u altijd al piano willen leren spelen, maar dacht u dat het te laat was? Denk nog eens na! De wetenschap van neuroplasticiteit vertelt ons dat het nooit te laat is om een ​​nieuwe vaardigheid te leren en uw hersenen uit te dagen. We zijn er absoluut van overtuigd dat u tijdens het proces een geheel nieuwe kant van uzelf zult ontdekken.

♭♩