Kies uw piano in 5 stappen

 • Akoestische piano
 • Digitale piano
 • Hybride piano
 • Koopadvies
 • Piano advies voor beginners

Een piano koopt u niet elke dag. U wilt dan ook de juiste piano vinden die helemaal bij jouw wensen aansluit. Of u nu wil leren piano spelen of een doorwinterd pianist bent, met onderstaande stappen helpen we u op weg. 

Moeder en dochter spelen piano

Stap 1: Welk type?

De opspliting tussen akoestische en digitale piano’s is in veel opzichten achterhaald en gaat voorbij aan de vele interessante combinaties die er te vinden zijn. Zo zijn er tegenwoordig bijvoorbeeld akoestische piano’s die het artistieke en pedagogische voordeel van een echte pianomechniek en -klank combineren met een hoofdtelefoonsysteem. In grote lijnen zijn er 5 verschillende types. Bepaal voor uzelf welke functies u zeker in uw nieuwe instrument wil hebben. Maak indien mogelijk ook een onderscheid tussen “must have” en “nice to have”. Vervolgens kunt u in het overzicht terugvinden welk type aan uw wensen voldoet.

Piano in de woonkamer

Stap 2: Welk model?

Heeft u al een plaatsje in gedachten waar het instrument zal komen te staan? Akoestische piano’s variëren in grootte van kleinere buffetpiano’s tot grote vleugelpiano's. Als basis kunt u stellen: hoe groter de piano, hoe beter de klankkwaliteit (groter is dus niet altijd luider). Het verschil tussen een vleugelpiano en buffetpiano is niet enkel visueel. Een vleugelpiano zal beter klinken en de mechaniek zal sneller en beter reageren.

Bij digitale piano’s heeft het model geen impact op de klank en bestaan er naast de vleugel- en wandmodellen ook draagbare versies (“stagepiano’s”). Alle instrumenten die wij aanbieden hebben een volwaardig klavier (88 toetsen). Daardoor ligt de breedte van het klavier doorgaans op 135-150cm. Voor vleugelpiano’s kunt u bij ons gratis en vrijblijvend een patroon lenen om thuis een beter beeld te krijgen van de mogelijkheden. Daarnaast kunnen we ook samen met jou een inschatting maken van de akoestiek en mogelijkheden. In onze webshop kunt u gemakkelijk de filter instellen op het gewenste model. 

Kwaliteit

Stap 3: kwaliteit

De kwaliteit van uw gekozen type en model hangt af van verschillende factoren. Hoe kwalitatiever de piano, hoe leuker en motiverender het is om te (blijven) spelen. Een kwalitatief instrument gaat vaak ook langer mee. Onze pianoconsultants helpen u graag in de showroom of via onze webchat met uitgebreide toelichting, maar we geven hier alvast enkele grote pijlers waar u zelf op kunt letten wanneer u door onze webshop snuistert.

Akoestische piano

Akoestische piano’s:

 • Ontwerp: Het belangrijkste en meest eenvoudige voorbeeld is de hoogte van een buffetpiano of lengte van een vleugelpiano. Hoe hoger de buffetpiano of hoe langer de vleugel hoe groter de zangbodem en langer de snaren zijn. Dit resulteert in een rijke, volle en transparante toon. Voor een buffetpiano beginnen de kleinste instrumenten vanaf ca 110cm en de hoogste zijn ca 130cm. Het is best om een instrument met een hoogte van minimaal 120cm te ambieren, want dan heeft u een mooi evenwicht tussen de lage en hoge tonen. Daarnaast heeft iedere bouwer nog eigen specifieke bouwmethodes die onze pianoconsultants kunnen toelichten.
 • Bouwmaterialen: de kwaliteit van het zangbodem hout, de hamerkoppen, de snaren, enz. dragen bij tot een mooie klank. Een voorbeeld: een massieve zangbodem met zoveel mogelijk houtnerven zal de klank beter versterken en kleur geven dan een gelamineerde zangbodem.
 • Vakmanschap: iedere akoestische piano moet worden gestemd, afgeregeld en geïntoneerd. Bij de intonatie zal een pianotechnicus vakkundig de hamerkop bewerken om zo een egale klank te creeëren.
Digitale piano

Digitale piano’s:

 • Klank: Hoe groter het vermogen van de versterker en hoe beter de samples, hoe rijker de klank. Ook de grootte, het aantal en de positionering van de luidsprekers spelen een belangrijke rol. Vergelijk het met de luidsprekers van uw smartphone en een mooie hifi-installatie. De hifi-installatie heeft een groter vermogen en betere luidsprekers en zal – ongeacht het ingestelde volume – een veel mooiere klank geven dan uw kleine smarphone luidsprekers.
 • Klavier: Hoe meer het lijkt op een echte piano, hoe beter. Zo zijn er digitale piano’s met houten toesten om het gevoel beter te imiteren. De betere digitale pianio’s beschikken in de meeste gevallen over langere houten toetsen. Hierdoor is het speelgevoel realistischer en benadert het beter een echte akoestische piano.
 • Meubel: wilt u een instrument in hoogglans of liever zwart mat? Draagbaar of een vleugel?
 • Extra’s: iedere digitale piano beschikt over een aantal basisfuncties zoals een hoofdtelefoonaansluiting, opnamemogelijkheiden, een metronoom en enkele extra klanken. Maar er zijn ook instrumenten met heel wat extra features zoals ingebouwde lesfuncties, begeleidende stijlen/ritmes, een groot aanbod aan andere instrumenten, connectiemogelijkheden (USB, Bluetooth, enz…)

Combinatie instrumenten:

Bij deze instrumenten zullen elementen van de akoestische en digitale piano’s de kwaliteit bepalen.

Probeer de piano ook live

Stap 4: Het is persoonlijk

Nadat u doormiddel van bovenstaande stappen uw keuze hebt verfijnd, komt het moment waarop u afgaat op uw eigen smaak en voorkeur. U kunt op onze website en ons Youtubekanaal heel veel informatie vinden, maar de luidsprekers op uw smartphone of computer zijn niet te vergelijken met de échte klank van onze instrumenten. Het loont altijd de moeite om het instrument eens live te komen testen in één van onze vestigingen.

Budget

Stap 5: Budget

Heeft u uw ideale instrument gevonden, maar valt deze buiten je budget? We hebben een uitgebreid aanbod prijsgunstige tweedehandse instrumenten. Al deze instrumenten kregen een grondige revisie en bieden we aan met 10 jaar garantie. Zo kun je er op vertrouwen dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Een andere optie is onze huurkoopformule. Hiermee kunt u uw favoriete piano over 50 maanden aanschaffen (zonder aankoopverplichting). Tot slot: wilt u graag eerst even proberen alvorens een aankoop te doen? Met ons huursysteem kunt u voor een laag bedrag een kwalitatieve akoestische, digitale of stil-akoetische piano in huis halen. Als het piano spelen u bevalt kunt u een deel van het huurgeld recupereren bij aankoop.

♭♩