Week van de Belgische Muziek - onze playlist!

  • Akoestische piano
  • Innovatie
  • Chris Maene Straight Strung Concert Grand
  • Piano inspiratie

Helemaal in thema met de "Week Van De Belgische Muziek" vroegen we aan onze medewerkers naar hun favoriete Belgische Pianomuziek! Het resultaat is een bonte playlist met een inspirerendee en soms uitdagende selectie muziek, en het bewijs dat België een écht pianoland is.

Week van de Belgische Muziek
Muziek

Week van de Belgische Muziek: onze pianoplaylist

Het zou gerust een jaar lang mogen duren, die week van de Belgische Muziek.

Een week om even te focussen op al dat lokale talent en de zwaar getroffen artiesten een duwtje in de rug te geven.

We vroegen aan onze collega's naar hun favoriete Belgische pianomuziek. Het eindresultaat is een bonte mix van klassiek, jazz en popmuziek. Van obscure componisten tot de grote Belgische pianokleppers van vandaag: deze playlist is prikkelend, inspirerend en bij momenten uitdagend. Maar vooral: ze bewijst wat voor een straf pianoland België wel niet is.

Ontdek hieronder de playlist!

 

Internationale toppers

Piano leeft binnen de Belgische Jazz-scene. We hebben dan ook heel wat absolute toppianisten en piano-centrische groepen, zoals Jef Neve, Alex Koo, Bram De Looze, De Beren Gieren, Steiger, Kris Defoort & Eric Vermeulen...

Ook op klassiek vlak kunnen we in België op internationaal vlak meespelen. We hebben als klein landje een van de belangrijkste concours in de wereld, de Koningin Elizabethwestrijd. Ook onze conservatoria zitten vol met talent van eigen bodem. Liebrecht Vanbeckevoort, Julien Libeer, Jan Vermeulen, Piet Swerts, Diane Andersen, Piet Kuijken, Frédéric Devreese. Het zijn maar enkele namen die ook in het buitenland een serieus belletje doen rinkelen.

Je moet het volgende trouwens eens proberen: zet de radio op en luister in hoeveel nummers er piano wordt gebruikt! Er zijn uiteraard ook popmuzikanten die de piano als hun grote troef gebruiken. IBE, Ozark Henry, Novastar, TaxiWars, Kommil Foo, …

Ook samenwerkingen tussen verschillende Belgische pianisten en componisten zijn er volop. Zo nam Jef Neve het nummer ‘Synrise’ van Goose onder handen, en speelt Eliane Reyes de prachtige walsen van Dirk Brossé. Nicolas Callot en Wannes Cappelle leerden elkaar kennen aan de schoolpoort en brachten onlangs een volledig album uit met liederen van Schubert in het West-Vlaams. Of hoe uitersten elkaar kunnen inspireren.

Wil je zelf meer van die Belgische muziek en pianisten ontdekken?

Zet onze Spotify-playlist dan even op shuffle en laat je verrassen!

♭♩